2021 var et godt år for planteavlerne – og 2022 kan blive det samme

11. februar 2022

De første regnskabstal er landet, og over hele landet ser det ud til, at der har været medvind i marken. Uanset hvilken type afgrøde, der er dyrket, er der fremgang at spore i graferne.

Det viser tallene for de første regnskabstal, der er gennemtrawlet i hele landet. VKST har sammen med LandboSyd, LandboNord og KHL udført landets største regnskabsanalyse, og vi kan derfor sige de første spæde ord om 2021, og skyde på, hvordan 2022 vil komme til at se ud.

Planteavlernes fremgang ses direkte på bundlinjen

Planteavlernes forbedrer deres resultat med 445.000 kr. til 1.062.000 kr. Og i forbindelse med fremgangen er der især én ting, der springer i øjnene:

-De gode afregningspriser har ikke påvirket planteavlernes adfærd, og der er realiseret omkostninger, som er uændret i forhold til 2020. Det betyder, at hele fremgangen i afregningspriserne aflejres på bundlinjen. Det er sjældent, at en fremgang i bruttoudbyttet kan genfindes 100 pct. på bundlinjen. Det er godt gået, siger afdelingsleder for økonomirådgivningen i VKST, Mie Nøhr Andersen.

Planteavlerne formår at holde både stykomkostninger og kontante kapacitetsomkostninger målt per hektar på samme niveau som i 2020. Det er bemærkelsesværdigt, da der generelt har været stigende omkostninger, så de uændrede omkostninger ved stigende priser er lig med effektivitetsfremgang.

De præcise tal

Økonomirådgiver Casper Elkjær Christensen fra VKST har dykket ned i resultaterne og gransket tallene og grafer og fremhæver her, hvad han ser som iøjnefaldende i planteavlen:

Den korte udgave:

  • Faldende udbytter
  • Stigende priser
  • Lavere lønomkostninger, større maskinstationsomkostninger
  • Tjener ikke meget på forpagtninger
  • Ikke stor forskel på de bedste og gns. set på hele bedriften

Kigger vi på afregningsprisen, er der stigende priser på alle afgrøder. Især i rapsen ses der en større prisændring. Dog kan der være stor forskel på den opnåede pris på raps, da det kommer meget an på, hvornår de har solgt den. Derudover ser vi også en stor prisændring på maltbyg.

Afregningspriser – 32 ejendomme

Vi har set faldende udbytter på stort set alle afgrøder undtagen vinterbyg. Det gennemsnitlige fald i kornudbytter er 10,5 %.

Udbytter– 32 ejendomme

Udbytter for planteavl i 2022

Dækningsbidraget pr. ha er i gennemsnit. Ca. 1.000 kr. pr. ha højere i 2021 i forhold til 2022. Dette skyldes som nævnt højere priser, da vi kun ser, at stykomkostningerne er steget med ca. 100 pr. ha.

Dækningsbidrag pr. hektar

Dækningsbidrag pr. hektar i planteavlen 2022

Kapacitetsomkostningerne er forholdsvis uændret, dog ser vi lidt højere maskinstationsomkostninger og lidt lavere lønomkostninger. (kan skyldes, at det er svært at finde medarbejdere).

Kapacitetsomkostninger pr. hektar

Dette er landsgennemsnit, så vi kan godt forvente, at planteavlerne øst for Storebælt rent faktisk har fået et bedre resultat end landsgennemsnittet – i hvert fald dem, der har specialafgrøder. Så når vi har dykket mere ned i de østdanske tal, vil vi se et bedre resultat.

Et udfordrende år i vente

På baggrund af den omfattende regnskabsanalyse af de mere end 250 regnskaber kommer VKST sammen med de andre rådgivningsselskaber med følgende prognose for planteavlen:

Det bliver et år på samme gode niveau som i 2021 – dog kommer gødning til at spille en rolle, da prisen på gødning er tredoblet på kort tid.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Politik

2. oktober 2023

Nyt efterafgrødekort med større og flere krav til landmænd i Østdanmark

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.