3 gode råd: Sådan arbejder du med dine medarbejderes udvikling

19. november 2021

Mange virksomhedsejere – både i landbruget og andre brancher – arbejder dagligt med budget og planlægning. Men hvor mange arbejder egentlig med deres medarbejderes kompetencer og udvikling? Kompetencebudget og arbejdstilrettelæggelse er vigtig del af at skabe en sund virksomhedsstruktur med fokus på udvikling og bundlinje.

Virksomhedsrådgiver i VKST, Henrik Søndergaard, giver her tre gode råd til, hvordan du kan arbejde med dine medarbejderes udvikling og kompetencer, så du kan skabe dygtigere og gladere medarbejdere og i sidste ende en bedre bundlinje.

1. Synliggør planerne for den enkelte medarbejder

Måske har du talt med den enkelte medarbejder om, hvad både du og h*n ønsker, der skal ske i forhold til arbejdsopgaver, og hvad der skal ske, mens medarbejderen og hos dig. Men hvordan har I talt om det? Er det blot over en kop kaffe, og så er det blevet ved det?

Det ser vi nemlig ofte ude på bedrifterne. At der bliver forventningsafstemt, men så sker der ikke mere, fordi, man ikke har fået det nedskrevet eller lagt en decideret plan for det.

Synliggør det over for din medarbejder, hvilken forventning der er til vedkommende, og hvilken retning de skal gå i, mens de er ansat. Det giver tydelighed i samarbejdet og et større tiltro ved, at du også mener og gør det, du siger.

Det behøver ikke være det helt store projekt. Men skriv nogle få punkter ned, som I taler om, så I også kan huske det måneden efter, og så det ikke blot bliver ved snakken. Og er der ting, der skal øves eller trænes, så få det lagt i kalenderen med det samme, så det ikke bliver glemt.

På den måde skaber du også motivation hos den enkelte medarbejder, og samarbejdet mellem jer begge bliver mere rentabelt og lønsomt, som er I jeres begges interesse.

2. Hav fokus på de 3 s’er: Sikkerhed, synergi og systematik

At få overblik over dine medarbejderes kompetencer og vidensniveau vil også lette hverdagens prioriteringer og rutiner og dermed optimere tiden. Det vil give dig ro og overblik, når du har sat dig ned sammen med dit personale og langt en plan. Jeg kalder sådan en plan De tre S´er. Sikkerhed i forventning til parterne, Synergi mellem ansatte og afdelingerne, Systematik i forhold til, at udvikling sker.

Når du kender til de opgaver, der skal løses i din produktion, er det vigtigt, at du præcist fortæller, hvad du forventer, og hvilken kvalitet du forventer, at opgaven bliver udført i – men ikke altid hvordan. DI skal sammen opsætte en rammeopskrift for vilkår og udførelse. Når medarbejderne inddrages på den måde, involverer de sig mere og både føler og tager mere ejerskab over opgaverne. Personalet bliver derfor mere effektive, og I optimerer sammen på tids- og ressourceforbruget i produktionen.

Vi har en model, som vi kalder de fem effektive parametre, som er vigtig at sigte efter:

  1. Hvad er opgaven?
  2. Hvornår skal opgaven løses?
  3. Hvem er bedst egnet til at udføre opgaven?
  4. Hvordan skal opgaven udføres, og hvordan sikrer vi, at denne opgave er kalibreret i samme kvalitet som aftalt?
  5. Hvorfor skal denne opgave udføres, og hvilken forventning har modtageren af vores produkt?

De fem punkter er en god hjælp til at skabe overblik og til at forstå dine medarbejdere og virksomhedens mandskabsbehov.

3. Fokus på tid

Tid er penge. Det er en meget brugt sætning, men ikke desto mindre rigtig hos mange virksomheder. Også i landbruget. Du skal kigge på tiden, for enhver, der arbejder på en bedrift, skal have en forståelse af, hvor vigtigt det er at nedbringe: Ventetid, spildtid, fejl, overflødigt arbejde, overproduktion og logistikken blandt hinanden.

Det handler om at udnytte de ressourcer og kompetencer man har. Du har måske allerede informationsmøde eller tavlemøde en gang om ugen, hvor der tales om nøgletal og andre mærkepunkter. Men hvordan sikrer du, at I rykker jer fra uge til uge?

Skal der ændres adfærd eller holdning til nye opgaver, som er tillært? Eller ændres i arbejdsrytmen for at skabe værdi for de ansatte, så de ikke skal arbejde flere timer eller have en hårdere arbejdsdag?

Det handler om at arbejde mere smart og effektivt, at kende præcist til, hvad der skal laves i dag på et givet tidspunkt. Det skaber værdi for produktionen og for den enkelte ansatte. At skabe en arbejdsdag uden afbrydelser sikrer flow i arbejdsprocedurer- og standarder, som der er tilrettelagt, og det er med til at effektivisere arbejdet og dermed spare tid og penge.

Den tankegang er en kultur, som skal indopereres i hverdagen, så det er bare om at komme i gang.

Viden og kompetencer kan være en hjælp til at få synliggjort, om potentialerne udnyttes korrekt. Der kan også gå medarbejdere rundt med viden, som vi ikke kender til, eller med viden, som de kan dele med andre i hverdagen. Ved at kende til den viden, vil de være med til at højne vidensniveauet og kompetencerne blandt alle kolleger.

Så kort sagt; skab overblik over dine medarbejdere og sæt system i deres udvikling og læringsproces, så du kan flytte rundt på kompetencer og tid på et hvert tidspunkt af året.

Det er svært at få god arbejdskraft i øjeblikket, og vi lever i en nymoderne tid, hvor unge er vant til at ”swipe” videre, hvis de ikke føler, at der sker noget. Det gælder også på arbejdspladsen. Bliver deres kompetencer ikke udnyttet godt nok, eller udvikler de sig ikke, som de selv ønsker – så er de hurtigt videre igen. Fasthold medarbejderne ved at motivere dem – og skab nogle endnu bedre medarbejdere på den måde. Det er godt for arbejdspladsen, og godt for din bundlinje.

I VKST’ ledelsesafdeling hjælper vi gerne med at klarlægge arbejdsopgaver og tilrette kompetenceudviklings-møder, og systematisere din dagligdag og skabe udviklingsprogram og overblik. Optimer på tid og ressourcer, så dine medarbejdere er med til at bygge bundlinjen. Ring gerne til Henrik Søndergaard på telefon 2921 9940, hvis du ønsker at vide mere.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Bliv medlem af VKST

– Vi er landbrugets stærke politiske stemme

Vælg din medlemsform:

"*" indikerer påkrævede felter

Bedriftsmedlem

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*

"*" indikerer påkrævede felter

Andre medlemskaber

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*