3 gode råd: Sådan skaber du bedre naturpleje og vilkår for vildtet

21. april 2022

Vil du som landmand gerne gøre en aktiv indsats for at etablere eller forbedre naturplejen, der skaber bedre levesteder for insekter, pattedyr, fugle og andet vildt, som holder til ude i det åbne landbrugsland. Så læs med her, hvor du får 3 gode råd fra vores vand-, natur, og miljøkonsulent og fra en landmand, der har skabt bedre naturpleje til fordel for vildtet og som er blevet kåret som ”Årets Grønne Landmand”.

Der er mange løsninger på, hvordan man som landmand kan etablere en bedre naturpleje. Men for at sikre en bedre naturpleje, handler det først og fremmest om at værne om de arealer på bedriften, hvor naturen har udviklet sig over mange år som f.eks. heder, gamle markveje og levende hegn.

For naturpleje er andet end at grave, plante og så for vildtet. I de fleste tilfælde har det en god effekt at give naturarealerne ro, der er værdifuld for naturens dynamik og levevilkår.

Tiltag – lige til at gå i gang med

På trods af, at det kan være svært at navigere i løsninger til at skabe bedre naturpleje, kan det ifølge Mikael Kirkhoff Samsøe, der er vand-, natur- og miljøkonsulent hos VKST, lade sig gøre at skabe et bedre og mere naturligt dyreliv med få gode råd:

1. Lad naturen råde på dens præmisser

– Det er vigtigt at omlægge tiltagene som vildtstriber, græsbræmme og insektvolde så sjældent som muligt og i en rotationsordning, så der altid efterlades uforstyrrede områder, hvor smådyr kan overleve, siger Mikael Kirkhoff Samsøe.

Derfor kan du som landmand vælge at anlægge flerårige blomsterstriber, der tiltrækker insekter, når hønsefuglene kyllinger skal bruge insektføde.

2. Pas på de vilde blomster

– Har du forskellige vilde blomster langs hegn og markveje? Så hold god afstand med ploven og gødningssprederen. Steder hvor der er mange vilde blomster, er i de fleste tilfælde også der, hvor der findes mange forskellige insekter, siger Mikael Kirkhoff Samsøe.

For at skåne de vilde blomster mest muligt, kan du have 2m græs langs læbæltet. Det vil gøre en stor forskel for vildtet.

3. Etablere nye tiltag for vildtet

Mogens Anholm blev i 2015 kåret som ”Årets Grønne Landmand” af Landbrug og Fødevare og Danmarks Naturfredningsforening, og har lagt et stort arbejde i udarbejdelsen og udgivelsen at VKST’s, ”Natur- og landbrugsmappe”. Mogens har derfor delt ud af gode råd, der handler om, hvordan man bedst plejer naturen og med hvilke tiltag. Et af de råd, han vil give til de landmænd, der overvejer at etablere vildtpleje, er at arealet skal være attraktivt for vildtet:

– Som landmand kan man lave nogle flere barjordsstriber, som er meget vigtigt for fugle og især kyllinger. Man kan også vælge at slå nogle rabatter eller striber, så der er noget lavt græs.  Aller bedst kan man også lade kvæg, får og heste græsse ned. Det giver mangfoldighed for flora, fugle og vildt, som jeg tror er vigtigt, siger Mogens Anholm.

Man kan også ved en ny etablering af nye områder lave en tyndere udsåning. Det har den effekt, at det giver gode livsbetingelser for plante- og dyreliv.


Har du spørgsmål og vil du vide mere?

Der er mange regler, der skal følges i forbindelse med naturpleje, og det kan være svært at navigere i. Derfor anbefaler vi, at man altid involverer en landbrugsrådgiver inden, der udføres natur- og vildtpleje på landbrugsarealer. Kontakt gerne Mikael Kirkhoff Samsøe på telefon 2146 7458, hvis du har brug for rådgivning.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Bliv medlem af VKST

– Vi er landbrugets stærke politiske stemme

Vælg din medlemsform:

"*" indikerer påkrævede felter

Bedriftsmedlem

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*

"*" indikerer påkrævede felter

Andre medlemskaber

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*