skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
3 Gode Råd Til Marken Lige Nu

3 gode råd til marken lige nu

Varmt og tørt forårsvejr kombineret med lidt regn enkelte dage giver lige nu rigtige gode forhold i afgrøderne. Få her planteavlskonsulenternes bedste råd til tre forskellige afgrøder lige nu:

1. Vårbyg

Den regn, der faldt i forrige uge, var virkelig guld værd for buskningen af byggen, og for at få spirer frem i de områder, hvor såbeddet var for dårligt. Man kan se lyse striber i en del marker lige nu, blandt andet som følge af mangan-mangel.

Byggen er lige nu ved at skifte fra busknings-stadiet til strækning. Når den går i stræknings-stadie, er den meget følsom for Foxtrot og Primera, som bekæmper flyvehavre, og man risikerer store skader på byggen, hvis man kommer for sent.

Næsten alle bygsorter er resistente for meldug, og der skal kun holdes øje med bygrust og bladplet. Hvis der er angreb på mere end 10% af planterne, bør der bekæmpes, fx med Orius Max, som er billigst.

Vækstregulering burde ikke være noget stort emne i år med kolde nætter og tørre dage. Først når vi kommer hen imod skridning, er det oplagt at undgå aksnedknækning med en beskeden dosis Cerone.

2. Hvede

Regnen har opløst den tilførte gødning, og hvedemarkerne har fået en fantastisk mørk grøn farve, der vidner om kraftig vækst. På enkelte blade ser man nu lyse striber, hvis man kigger på bladet op mod solen. Det skyldes dels den hårde sol om dagen og dels de kolde nætter. Planten kan så at sige ikke følge med, og producere grønkorn nok. Så det har ikke noget at gøre med hverken svampesygdomme eller mangel på mikronæringsstoffer.

Lige nu er der næsten ingen angreb af Septoria, men det kan hurtigt vende, hvis vejret bliver mere regnfuldt. Til gengæld har det været ret nemt at finde gulrust i nogle marker, og gulrust kan udvikle sig kraftigt, selv ved tørre og varme forhold. Bekæmpelse er heldigvis nemt og billigt.

3. Roer

Regnen i sidste uge var guld værd, nu mangler vi bare varmen. For roerne trænger til varme. De står og piver over det køligere vejr og de sprøjtninger, de har fået, så der skal varme til nu, så de kan vokse sig store.

Det er også nu, at det første græsukrudt begynder at vise sig, så det er nu, du skal ud og tjekke efter og begynde bekæmpelsen. Men husk, at varmen skal være med, så de får den fulde effekt at sprøjtningerne. Så kan du vente, så vent til vi har en minimun gennemsnitstemperatur på ti grader og optimum mellem 15-20 grader. Det er vigtigt at din sprøjte er ren, inden du bruger Focus Ultra, fordi Focus Ultra kan opløse eventuelle rester, der sidder fra tidligere sprøjtninger.

I forhold til skadedyr, så er der ifølge NBRs registreringer (se billede herunder) kun registreret to angreb over skadestærsklen. Spotter du skadedyr derude nu, kan det ikke betale sig med bekæmpelse, da roerne er store nok nu.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV