3 råd til dig med salgstanker: Det skal du gøre, inden du sælger din ejendom
25. marts 2022Der er fart over feltet på ejendomsmarkedet, og mange overvejer netop nu, om det er tid til at sælge sin ejendom. Inden papirerne bliver underskrevet, kan det dog være en god idé at rådføre sig med en ejendomsrådgiver fra VKST.
Der er stor efterspørgsel på ejendomme i øjeblikket: især på jord, hvor priserne har været stigende de seneste år. Men selv om et rødglødende ejendomsmarked kan virke tillokkende for mange med salgstanker, kan salget hurtigt blive en fordyrende affære, hvis du ikke har styr på papirarbejdet. Særligt tre ting er vigtige at have styr på, inden en ejendom bliver sat til salg eller i udbud.
1. Hav overblik over papirarbejdet før og efter salg
-Mange af vores ejendomshandler er aftaler, hvor sælger og køber har fundet hinanden og er blevet enige om en pris, siger ejendomsrådgiver i VKST Karl-Åge Hornshøj Poulsen, og fortsætter:
-I den type overdragelser er det fornuftigt at tage fat i sin ejendomsrådgiver allerede tidligt i forløbet, så en uvildig og sagkyndig kan gennemgå sagen og sikre, at alle forhold i en handel er belyst. Det kan for eksempel gøres ved at gennemgå salgsdokumenter, kundens skatteforhold og finansieringsmuligheder for at finde den bedste løsning. Den bedste løsning kan nogle gange være at opdele ejendommen og lave to handler i stedet for én, udnytte succesionsregler, finde andre finansieringskilder, eller noget helt fjerde.
I forbindelse med ejendomssalg er der mange bolde i luften, der skal gribes af forskellige specialister. I alle handler repræsenterer VKST enten køber eller sælger, og i alle tilfælde tilstræbes det, at kunden får rådgivning om det, der lige netop er vigtigt i den pågældende handel.
-Vi har mange kompetencer i VKST, og vi bruger hinanden flittigt. Det betyder, at ejendomsrådgivere arbejder tæt sammen med blandt andre skatterådgivere, økonomirådgivere, bygningskonsulenter og planteavlskonsulenter til udarbejdelse af blandt andet ejendomsavanceberegninger, klarlægning af støtteberettigede arealer, dødsboopgørelser, tinglysning og så videre. Alt det skal være i orden, før champagnen kan poppes, og køberen kan kalde sig for ny ejer af ejendommen, siger ejendomsrådgiveren.
2. Gør ejendommen salgsklar – med måde
Det skal være nemt for en køber at overskue, hvilke kvaliteter og fornyelsespotentialer en ejendom har. Derfor kan det være en god idé at gennemgå sin ejendom, specielt hvis der er tale om en ejendom med beboelsesarealer, for at rydde lidt op eller fjerne det værste ukrudt på gårdspladsen.
Men det er vigtigt at have sig for øje, at det ikke kun er stuehuset eller stalden, der er det afgørende salgsargument på en landbrugsejendom.
-Som sælger skal man ikke bruge uanede mængder af tid og penge på at istandsætte, da køber som hovedregel gerne vil sætte sit eget præg på ejendommen. I stedet er det beliggenheden, størrelsen og jorden, som køberne interesserer sig for, siger Karl-Åge Hornshøj Poulsen og fortsætter:
-Det er dog en god idé som sælger at have visse ting i orden. Man har pligt til at oplyse om fejl og mangler for at undgå at blive stillet til ansvar med erstatningspligt på et senere tidspunkt.
Til det formål kan du drage nytte af en ejendomsrådgiver, der kan gennemgå ejendommen og udarbejde en købsaftale med alle oplysninger.
3. Få lavet en ejendomsavanceberegning
Uanset om du skal sælge til dine børn i forbindelse med et generationsskifte, til din nabo eller til en køber, du endnu ikke kender, er det vigtigt at have overblik over, hvor meget skat, der skal betales i forbindelse med salget.
-Med en ejendomsavanceberegning bliver beskatningen af ejendommen ved salg opgjort. Som sælger kan du med en ejendomsavanceberegning altså blive klogere på, hvor meget skat, du skal betale. I generationsskifter kan der succederes i ejendomsavancen, så beregningen indeholder ofte vigtig information, der kan sikre den mest optimale handel.
Tag fat i VKST for at få udarbejdet en ejendomsavanceberegning inden dit salg.
Brug for hjælp til at komme ind på markedet?
Salgsmarkedet er attraktivt, men ved du, hvor du skal hen efter salget af din bolig? Eller hvordan du som førstegangskøber kommer ind på boligmarkedet? VKST oplever lige nu en stigende interesse for ejendomme i udbud – både fra sælger og købers side. Boligerne rangerer i størrelse og type, så der er gode muligheder for at finde et match til dig, uanset om du leder efter en ny landejendom, en ejerlejlighed eller et stykke jord.
-Mange landmænd, som vi har hjulpet med salget af landbrugsejendomme, har drømme om et parcelhus i byen. Så i kølvandet på salget af deres landbrug benytter mange VKST for at få køberrådgivning, hjælp til udarbejdelse af skøde og tinglysning i forbindelse med købet af den nye bopæl, siger Karl-Åge Hornshøj Poulsen, og fortsætter:
-Men vi oplever også, at mange førstegangskøbere af landbrug er i tvivl om, hvordan de kommer i gang som landbrugere. Og i et opadgående marked for både huse og landbrug kan det være svært at få begyndt. Her kan vi hjælpe dig i gang – det starter ofte med en kontakt til os.
Hvis du vil skrives op som køber i VKST’s køberkartotek, så skriv en mail til ejendomsrådgiver Karl-Åge Hornshøj Poulsen med en kort beskrivelse af den ønskede ejendom samt ønske til geografisk beliggenhed. Det gælder også for allerede etablerede, der ønsker at udvide eller er på jagt efter noget andet. Så hjælper VKST’s ejendomsrådgivere med at formidle kontakt og møder mellem interesserede købere og sælgere.
Kom hele vejen rundt om din ejendomshandel
Uanset om du vil købe eller sælge, og uanset om du kender din køber, står holdet af ejendomsrådgivere i VKST klar til at gennemgå din sag og koordinere den eventuelle videre kontakt rundt i huset, så din ejendomshandel foregår gnidningsfrit.
Vi kan hjælpe dig med:
- Salg til familie og nabo
- Salg i udbud til en lille kreds af relevante købere og/ eller annoncering i landbrugsaviser
- Skøder og tinglysning
- Ejendomsavanceberegning og købsaftale
- Overblik over skatteforhold og finansieringsmuligheder
- Generationsskifte og ejerskifte