5 skarpe til landmanden: DBII Tjek giver overblik over vores afgrøder
10. maj 2019Carsten Brædder driver I/S Henrikshøj, som er et familielandbrug sammen med sin svoger Lars Østerholm på 300 hektar med byg, hvede, roer, raps og vinterbyg samt 400 grisesøer. De hjælper også naboerne, når der skal sprøjtes eller høstes. Carsten og Lars har gjort sig mange tanker over fremtiden, og derfor har de fået et DBII Tjek af deres planteproduktion, og det har givet et bedre overblik over, hvilke afgrøder, der bedst kan betale sig. Her kan du læse Carstens erfaring med et DBII Tjek, og hvad han har fået ud af det.
1. Hvordan ser din markplan ud lige nu?
– Markplanen som den ser ud lige nu, er raps, vinterbyg, hvede, byg og roer. Det er gået forholdsvis smertefrit at så forårsafgrøder, og der har ikke været de store udfordringer ved det. Vi kunne ligesom så mange andre også godt bruge lidt vand til vores afgrøder, siger Carsten Brædder.
2. Hvorfor er du med i DBII Tjek af marken?
– Jeg har fået et DBII Tjek af marken for at få et overblik over afgrøderne, og hvilke der kan betale sig. Godt nok er der mange, der siger at det er nemt at have byg, hvede, eller raps, men jeg ville alligevel gerne have et DBII Tjek af disse afgrøder. Ligesom vi også har fået lavet et DBII Tjek af vinterbyg, raps og roer.
Det viste sig gennem et DBII Tjek, at vi stadig kan dyrke roer på trods af det lave afkast, så længe vi selv står for driften – lige fra såning, sprøjtning og til selv at tage roerne op med en gammel roeoptager. I den forbindelse har vi også fået lavet en maskineanalyse for at se, om det kan svare sig at køre med en ældre roeoptager. Heldigvis viste en maskineanalyse, at vores ældre roeoptager kan tage roer op til samme pris som andre, siger Carsten Brædder.
3. Er der noget, der har overrasket dig ved at være med?
– Jeg vil sige, at det har været en positiv overraskelse af få et DBII Tjek af vores afgrøder, for det bekræftede, at det godt kan betale sig at dyrke roer. Derudover er vi selvfølgelig også glade for at resten af planteproduktionen fungerer optimalt.
4. Har du ændret noget i markbruget efter at du har deltaget i DBII Tjek?
– Jeg har skruet op for vinterbyggen og skruet ned på lidt vårbyggen. Resultaterne fra et DBII Tjek viste, at vinterbyggen giver et større afkast end vårbyggen. Samtidig synes vi, at vinterbyggen er nem at få frem, da den skal etableres, sprøjtes en gang om efteråret og igen to gange om foråret, hvis det er nødvendigt. Derfor kræver vinterbyggen ikke så meget pasning, og det giver os mulighed for at tænke strategisk og planlægge arbejdet bedre henover foråret, sommeren og efteråret.
5. Kan du anbefale et DBII Tjek til andre landmænd?
Jeg vil klart anbefale andre at få lavet et DBII Tjek, da det giver et overblik over, hvilke udgifter du har på din planteproduktion og dermed også et overblik over dine tal. På sigt er det også nemmere, hvis man ønsker at forpagte noget jord, så er der nogle konkrete tal at kigge på. Jeg vil mene, at et DBII Tjek er et godt redskab for os landmænd til at holde styr på udgifterne i marken, siger Carsten Brædder.
Vil du vide mere om et DBII Tjek?
Et DBll Tjek er et benchmarkingprodukt, der styrker den professionelle planteavlers mulighed for at optimere og udvikle planteproduktionen med udgangspunkt i højaktuelle data. Med et DBII Tjek får du konkrete forslag til optimeringsmuligheder på netop din planteavlsbedrift – til gavn for din samlede økonomi.
Går du i overvejelserne om et DBII Tjek, og hvordan du kan få optimeret din markdrift? Så kan du læse mere om, hvad vi kan gøre for dig, på hjemmesiden her.
VKST kører et månedligt tema med “fem skarpe til landmanden”, hvor en lokal landmand svarer på fem spørgsmål om enten et aktuelt emne i dansk landbrug eller om sit eget landbrug, sin produktion eller om sine tanker om livet.