5 skarpe til landmanden: Det har jeg ændret i min markplan i år
25. marts 2022Andreas Krogh driver 700 ha på Solbakken på Nordfalster. Hans far ejer bedriften og Andreas står for den daglige drift på Solbakken, hvor både tanker om klima og den aktuelle situation i Ukraine er med i tankerne, når den nye sæson er skudt i gang nu her.
1.Hvad består din markplan af i år?
Vi har 80 ha roer på vores arealer, og så skal vi så omkring 130 ha med byg, hvor de 50 er med hvidkløver og engrapsgræsudlæg.
Derudover skal vi så 11 ha Iberis, 16 ha med brudeslør, 8 ha med kinesisk kål og 4 med purløg
2.Hvad har du ændret i forhold til seneste sæson?
Purløg, kinesisk kål og brudeslør er nye sorter, der er kommet til i vores afgrøder i år. Det er tredje år, vi kører med Iberis. Vi plejer at have krysantemum, men i og med at udlægget ikke er så stort i år, har vi byttet det med brudeslør. Vi har valgt purløg for at prøve noget andet i år, og kinesisk kål – for at prøve noget andet og måske have mulighed for at høste med lidt flere penge. Blomster bruger jo ikke så meget kvælstof, så vi tænkte, at det var en god idé nu med den stigende gødning.
3.Hvad er du i gang med lige nu?
Så, så så. Det er det eneste, der kører i hovedet lige nu.
Vi er gået i gang med at så, men lige nu sår vi kun korn. Vi er ikke gået i gang med roerne. Vi har harvet alt jorden, for at få jævnet af, og så vi kan sprede gødningen. Jeg kører og sår med en Kuhn S Pro 4 meter, hvor vi både lægger gødning, frø og korn ud samtidig. Indtil videre er det gået okay, jordtemperaturen er lidt lav, så frøene ligger derude og kigger lidt. Det er også derfor vi ikke er gået i gang med roerne endnu.
Jeg regner med, at vi går i gang med roerne lørdag eller søndag, hvis vejret holder. Lige nu sår vi roer for naboer rundt omring, så det passer godt med, at vi kan så for dem først, og så vores egne til sidst.
4.Er du klimabevidst som landmand?
Man tænker jo over klima – som landmand synes jeg ikke, at man kan lade være. Det har jo en indflydelse for os alle, og det kommer nærmere og nærmere, så vi kan lige så godt starte med at tænke over det. Og jeg tror også, at det er en god ting at gå forrest på nogle punkter. Jeg synes i hvert fald, at det er en god ting at sætte sig ind i det allerede nu, da det nok ikke varer længe, før klima bliver et decideret krav for os i landbruget. Vi prøver at tænke klima sammen med bundlinje, så det går hånd i hånd.
5.Hvad tænker du om situationen i Ukraine – hvordan påvirker det dig som landmand?
Det påvirker jo os alle sammen hver dag. Landmanden står jo nu i en situation, som vi aldrig har stået i før, hvor vi ikke kan få vores varer. Min far, der ejer bedriften her, kan i hvert fald ikke huske, at han har siddet i en lignende situation før, hvor vi ikke kan købe gødning eller såkorn. Og man kan jo ikke lade være med at tænke, hvor priserne stikker hen. Men altså, så længe priserne stiger, så stiger fødevarepriserne jo også, så vi får jo noget tilbage i den anden ende også.
Helt konkret har vi faktisk pga. situationen med Rusland og Ukraine valgt at få udtaget N-minprøver i jorden. Simpelthen for at være på forkant, hvis gødningen til næste år bliver sindssyg dyr, så vil jeg se, om vi har kvælstof nok i jorden. Så kan jeg optimere på den måde. Jeg venter på at få svar på prøverne. Jeg håber, at de viser, at der er en masse kvælstof, men nu må vi se.
VKST kører et månedligt tema med “5 skarpe til landmanden”, hvor en lokal landmand svarer på fem spørgsmål om enten et aktuelt emne i dansk landbrug eller om sit eget landbrug, sin produktion eller om sine tanker om livet.