5 skarpe til landmanden: Med udsigt til tonsvis af roer
13. september 2019Efteråret har meldt sin ankomst, og det betyder, at det snart er tid til at høste roer. Men hvordan er roesæsonen gået hos roeproducenterne og hvad forventer de af udbyttet? Vi har spurgt Henrik Marcussen, planteavler på Vestlolland, som driver 220 hektar med byg, hvede og frø samt 40 hektar roer.
1. Hvordan er roesæsonen gået?
– Vi har haft et godt forår, der var fornuftig fremspiring på de først såede roer, hvor det kneb lidt med fugten til de sidste. Der har manglet lidt vand igennem sæsonen, ukrudtsbekæmpelsen har været fornuftig og med de første prøvetagninger af roerne, ser det optimistisk ud. Men det kan nå at ændre sig, når vi begynder at tage roerne op. Så vi venter i spænding.
2. Hvad forventer du af udbyttet fra høsten?
– Kan vi høste 12-14 ton roer så er vi godt tilfreds, men det afhænger af vejret. Sidste år havde vi tørke og derfor gik høsten ikke som forventet. Men indtil videre har roerne vist sig at have en rigtig god tilvækst i efteråret, så vi håber på et godt udbytte.
Regnen, som vi har manglet, kommer nu, og det får roerne til at vokse. Så en kombination af regn og sol vil give os en større tilvækst i roerne og dermed et højere sukkerudbytte.
3. Er der noget, der har overrasket dig i roesæsonen?
– Nej, der har ikke været de helt store overraskelser i denne sæson. Vi nåede lige at frygte tørken i starten af foråret, men det gjorde vi heldigvis kun i en kort periode.
Alligevel kom det lidt bag på os, at rusten har formeret sig så kraftigt. Det har derfor krævet ekstra opsyn af markerne. Vi har også været ude at sprøjte for tredje gange i denne sæson, på de marker som skal stå længst. Det har heldigvis lykkedes os at have kontrol over rusten på trods af dens udvikling.
4. Flere har gjort sig overvejelser om at udfase roerne, har du haft de samme overvejelser?
– Ja, jeg tror de fleste har overvejet og regnet på, om de skal udfase roerne, men det er ikke noget jeg vil. Godt nok er dækningsbidraget for roerne ikke så højt, som det burde være. Men roerne er gode i sædskiftet, og vi håber at prisen på sukker på verdensmarkedet stiger de næste år. Vores roeproduktion er også med til at fastholde arbejde til vores medarbejdere næsten hele året. Det giver også arbejde til lokalsamfundet og virksomheder. Desuden har jeg en treakslet Holmer T4-40 der skal holdes i gang.
5. Skal du med til Efterårstræf? (opfølgning på Roedagen)
Ja, det var planen. Roedagene giver mig ny viden om nye sorter og andre tiltag. Jeg interesserer mig b.la. for at følge udviklingen for Conviso Smart roen, fordi den ikke er så afhængig af den type kemi, vi bruger i dag. Så i stedet for at sprøjte tre gange kan vi måske nøjes med en enkelt gang eller to. Conviso roen er dog ikke på udbytte niveau, med de sorter vi har i dag, men jeg tror kvaliteten, og udbytterne bliver bedre i takt med udviklingen – jeg er optimistisk og følger nøje med.
Ved du nok om roer?
På Sofiehøj i Holeby afholdes der Efterårstræf den 25. september, som en opfølgning på Roedagen, der skal forberede og kickstarte roehøsten. På dagen kan du blandt andet blive opdateret på høst og lagring, efterårsafgrøder, opfølgning på ukrudtsbekæmpelse og meget mere. Er du interesseret i at læse mere om Efterårstræf eller tilmelde dig, så kan du klikke her.
VKST kører et månedligt tema med “fem skarpe til landmanden”, hvor en lokal landmand svarer på fem spørgsmål om enten et aktuelt emne i dansk landbrug eller om sit eget landbrug, sin produktion eller om sine tanker om livet.