5 ting du skal have styr på inden marksæsonen
3. marts 2025Foråret nærmer sig, og snart bliver der travlt i marken. Her får du fem gode råd fra maskinkonsulent i VKST, Christian Rabølle, så du kan optimere dit markarbejde, inden sæsonen går i gang.
1. Fæld jorden, men bevar fugtigheden
Hvis du har vinterpløjet lerjord, kan det stadig give mening at fælde den. Udtrykket ”fældning” stammer fra en tid, hvor den vinterpløjede jord skulle harves øverligt, inden den tørrede for meget ud.
Hvis du fælder din vinterpløjede lerjord, skal du huske at bevare fugtigheden. I et tørt forår er det risikabelt at harve jorden mange dage før, såmaskinen kommer. Er det derimod et vådt forår, bør de tungeste maskiner vente længere. For at skåne jorden anbefaler Christian, at du bruger en let traktor med tvillinghjul, lavt dæktryk og en såbedsharve – frem for en stor traktor med en tung tallerkenharve.
På mildere jord under JB6 er det bedst, hvis du lader jorden ligge urørt, indtil umiddelbart før såmaskinen kommer. På den måde sikres placeringen af kernerne og især udlægsfrø i fugtig jord, og du får en ensartet og god fremspiring.
2. Sænk dæktrykket
Kender du det minimale dæktryk for dine dæk? Det kan give bedre trækkraft, lavere brændstofforbrug og mindre skadelig jordpakning.
Det minimale dæktryk står i den belastningstabel, som alle dæk har. Tabellen viser, hvor langt du kan gå ned i dæktryk i forhold til den givne hjullast. Mange nye VF-dæk tåler dæktryk ned til 0,6 bar med begrænset belastning. Tvillinghjul kører typisk med 0,8 bar i hvert hjul.
3. Planlæg din gødning
NPK-gødning bør helst placeres ved såning af vårsæd, men det kan være tidskrævende. Selv nye, dyre såmaskiner med samsåning af såsæd og gødning kan have svært ved at håndtere stor dosering af gødning samtidig med såsæden. Det kan betyde lav hastighed og risiko for stoppede slanger.
Derfor kan det være en god idé at planlægge efter at samså eller placere ca. 50 % af NPK-gødningen ved såning og bredsprede resten – gerne før såning. Husk, at vårsæd skal sås senest 10 døgn efter, at du kan begynde at så.
4. Spar på brændstoffet
Dieselpriserne er stigende, og da ca. 1 kr./liter af afgifterne ikke refunderes, vil mange have en nettopris på 6-7 kr./liter i brændstof.
Nye traktorer tilpasser selv motoromdrejningerne til belastningen, men mange ældre traktorer gør ikke. Hvis du kører med en ældre traktor, kan du spare brændstof ved at vælge et højere gear, så motoromdrejningerne sænkes til 200-300 omdrejninger/minut.
Husk også at slukke traktoren, når du holder i tomgang. Data fra traktorcomputere afslører, at traktorer i gennemsnit holder i tomgang ca. 30% af tiden!
5. Registrér dine markopgaver – og spar tid
Digitale markstyringsprogrammer som Farmtracking og Næsgaard Mobile gør det nemt at registrere dine markopgaver løbende – og det kan spare dig tid.
Husk at være opmærksom på afstandskravene til de enkelte pesticider, så det rigtige behandlede areal noteres korrekt. Læs etiketten først.
Et godt tip er at forberede sig før travlheden ved at måle arealet i de sprøjtefrie kanter op, så sprøjteføreren let og hurtigt kan notere det rigtige areal for hver sprøjtning.
Har du oprettet GPS-markgrænser? Så kan du lave kopier, hvor markgrænsen er flyttet 2, 5 og 10 meter. Når du efterfølgende vælger den rette kopi af GPS-kortet med det aktuelle afstandskrav til den pågældende sprøjtning, sørger sektionskontrollen automatisk for at lukke sprøjten de rigtige steder i marken.
Med disse tiltag er du godt rustet til at starte forårssæsonen. God sæson!
Kontakt
Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Christian Rabølle, maskinkonsulent i VKST, på tlf. 5148 9084 eller cra@vkst.dk