Anbefalinger til den rette gødningsmængde i foråret
3. februar 2022Gødning er en knap ressource på økologiske planteavlsbedrifter. Det gælder derfor om at udnytte den bedst muligt. I praksis kan markeffekten variere mellem 25 og 90%. Udbringningstidspunkt, teknik samt afgrøde og gødningstype spiller afgørende roller i udnyttelsen. Læs mere om dette i artiklen ’Nu må du udbringe husdyrgødning, læs her: Tips til at opnå den bedste udnyttelse uden at lave strukturskader’ i dette nummer af ØkoViden.
Det optimale gødskningsniveau for forskellige afgrøder er listet i Tabel 1. Tallene stammer fra en række økologiske Landsforsøg (vinterraps, frøgræs og sukkerroer bør også gødes i efteråret), der tager udgangspunkt i den enkelte afgrødes behov. Der kan være stor variation i N-indholdet selv indenfor samme gødningstype, og derfor er det altid en fordel at kende næringssammensætningen så præcist som muligt.
Prioritér din gødning
Det er som regel nødvendigt at prioritere optimale gødningsniveauer til de afgrøder, som giver det bedste afkast. Forfrugt, salgsværdien af afgrøderne og kvalitetskrav som proteinindhold er afgørende, når du skal prioritere din gødning. De færreste har så meget gødning til rådighed, at alle afgrøder på bedriften kan gødes optimalt. I et typisk plantesædskifte vil frøgræs, raps, sukkerroer og vinterhvede blive prioriteret højest.
Forfrugten er af meget stor betydning for det kommende års afgrøde. Det er vanskeligt, måske ligefrem umuligt, at kompensere for et dårligt sædskifte med gødning. Ved forfrugt kløvergræs er forfrugtsværdien typisk 75-150 kg N/ha, og det vil derfor normalt ikke være økonomisk rentabelt at gødske vårsæd her. En god kløverefterafgrøde kan ved forårspløjning forventes at bidrage med 25-75 kg N/ha, og kan derfor også fuldgødske både vårbyg og havre. En bælgsædsafgrøde, som markært til foder, har en forfrugtsværdi på omkring 20-35 kg N/ha og en byg/ært-blanding på ca. 10 kg N/ha.
Yderligere oplysninger kontakt økologikonsulent Ninna R. Boesen