skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000

Hvede er en af de afgrøder, der bliver dyrket mest. Derfor afholdte VKST Planteavl tidligere på ugen temadag om hvede på forsøgsarealerne ved Ringsted. Der var masser af gode råd til dig, der ønsker at få bedre udbytte af hveden.

På temadagen kunne man blandt andet se de ”gammelkendte” såvel som nye hvedesorter, og høre om hvilke sorter, der skal vælges til næste år. Der var også andre emner som brug af data fra satellitter og vejrstationer – både DMI, lokal og egen registrering – der sætter beslutningsstøtte-systemer i stand til bedre at forudse lejesæd og plantesygdomme.

 1. Hold øje med sorternes sundhed

– Vær opmærksom på sorternes sundhed og dyrkningsegenskaber, når du planlægger den nye sæson. Der er mange gode sorter på markedet, men de har forskellige styrker og svagheder, som man skal være opmærksom på i sin planlægning, påpeger Lars Skovgaard. Ved at vælge en sund sort, kan man sandsynligvis spare en omgang svampesprøjtning.

Er du i tvivl om, hvilke sorter du skal vælge, så tag en snak med din planteavlskonsulent.

2. Foretag ikke vækstregulering i blinde

Vækstregulering er altid et aktuelt emne, og på temadagen blev det præciseret, at der er mange faktorer, som man skal være opmærksom på.

– Tag højde for sort, forfrugt, gødningsniveau og vejrforhold – og tag også gerne det nye beslutningsstøtteværktøj i CropManager med ind i overvejelserne omkring vækstregulering, siger Felix Bentzen.

På temadagen beskrev Jeppe Berner, hvordan IT-værktøjet CropManager kan give dig et overblik over marken og være en hjælp til at træffe de rigtige beslutninger.

Noget, som mange måske glemmer i farten, er at lave sprøjtevinduer. Det giver dig mulighed for at se effekten af vækstreguleringen, for hvis du ikke har noget at sammenligne med, kan det være svært at vurdere effekten, understreger Felix Bentzen.

3. Spar penge på dine gødningsstrategier

– Der er penge at spare, og fleksibiliteten øges ved at udskifte den dyre færdigblandede NPK-gødning med tildeling af henholdsvis N, P og K-gødning hver for sig. I den forbindelse gennemgik Ole Schou en række gødningsstrategier og prisberegninger, som inspiration til den kommende vækstsæson. Der er ikke umiddelbart udsigt til at gødningen bliver billig, siger Ole Schou, så der er god grund til at overveje valget af gødningstyper for at optimere på prisen.

Hold dig opdateret på den nyeste viden

Er du interesseret i at vide mere om, hvordan du hele tiden kan holde dig opdateret i vækstsæsonen, og hvad der er aktuelt lige nu, så kan du med fordel abonnere på nyhedsbrevet planteavlsnyt ved at klikke her.

Med nyhedsbrevet får du vores faglige viden kombineret med indberetninger fra hele Sjælland, Lolland og Falster og det giver dig et solidt grundlag for markdriften. Du kan selv sammensætte dit nyhedsbrev og vælge, hvilke specifikke emner du vil vide mere om, der er vigtige at kende til.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV