De 3 mest aktuelle emner i planteavlen lige nu
1. december 2021Afgrødepriser, N-gødning og positionsbestemt dyrkning.
Det var de tre mest debatterede emner på det årlige Planteavlsmøde 2021 i VKST, der netop er afholdt.
Årsmødet blev afviklet i tre gentagelser pga. den store interesse for mødet, hvor mere end 280 deltagere havde tilmeldt sig for at få den nyeste, faglige viden inden for planteavlen. Vært for mødet, planteavlskonsulent Ole Schou, tog imod planteavlere fra hele Sjælland og Sydhavsøerne samt nogle fynboer, jydere og et par enkelte, der havde taget hele vejen fra Sverige.
Ud af et langt, spændende program, var det især tre emner, der optog planteavlerne og satte gang i debatten. Her giver Ole Schou de tre vigtigste pointer, du kan tage med ind i det nye år.
1. Historisk høje afgrødepriser – Det her skal du gøre
Der er lige nu historisk høje afgrødepriser, og det ser faktisk ud til, at de kan fortsætte i den næste sæson. Årsagen er en enorm eksport til Kina og problemer i mange af de eksporterende lande.
Lige nu kan man tegne kontrakt på salg af 2022-avlen til meget pæne priser, og man skal være klar over, at hvis alle lande høster rigtigt godt blot en enkelt sæson, kan de høje priser forsvinde. Derfor bør man overveje nøje at sælge en del af 2022-avlen nu, hvor der er gode kontrakter i markedet.
2. Positionsbestemt landbrug er vejen frem
Positionsbestemt landbrug er helt sikkert en stor del af fremtiden. At tildele såsæd, næringsstoffer og planteværn i de rette mængder, på de rette steder, giver mening – både for økonomien og miljøet. Og du kan tilmed skaffe ”gratis” efterafgrøder.
Det er vigtigt, at man får startet op på den bedste måde, og bruger det rigtige udstyr. Når først man er kommet i gang, bliver det en naturlig del af hverdagen, ligesom fx autostyring er blevet for mange bedrifter.
3. eksplodering i handelsgødning
Prisen på handelsgødning er eksploderet i de seneste måneder, og er nu mere end dobbelt så høj som for et år siden.
Der er desværre ikke udsigt til, at priserne falder før i næste sæson. Det er derfor i år ekstra afgørende at bruge de dyre næringsstoffer optimalt, dvs. hvor de giver det største merudbytte. Her kan N-min-prøver være en stor hjælp. Disse prøver kan vise, hvor meget N der er efterladt i jorden, og dermed kan spares. Især oplagt ved dyrkning af maltbyg, hvor protein-indholdet er afgørende for en god afregning.
I vinterraps kan man måle den optagne N-mængde i planter enten ved at klippe planterne af og veje dem, eller med en app, der skanner planterne. I begge tilfælde kan man spare den mængde N, der er i planterne.
Du er velkommen til at kontakte planteavlskonsulent Ole Schou, hvis du har spørgsmål til ovenstående.
Du kan også læse meget mere om hvert emne samt de andre emner fra Årsmødet på planteavlsnyt.dk. Er du ikke abonnent, kan du tilmelde dig Planteavlsnyt på siden her.