skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
De Første Sortsresultater Fra Vinterhveden Er Klar

De første sortsresultater fra vinterhveden er klar

I mandags blev de første sortsforsøg hos VKST Field Trials høstet og er nu gjort op. Udbytterne i forsøget er lidt til den lave side sammenlignet med tidligere år.

VKST Field Trials i Holeby har netop høstet de første sortsforsøg med vinterhveden, og i netop dette forsøg er der et lidt lavere udbytteniveau.

– Udbytteniveauet i forsøget er til den lave side i forhold til normalt, men det afspejler netop forskellen i nedbøren i denne sæson, siger afdelingsleder i VKST Planteavl, Lars Skovgaard Larsen.

Udbytteniveauet ligger mellem 90,9 hkg/ha og 101,6 hkg/ha. Proteinindholdet er pænt og ligger på omkring 9,5-11,1%. Vandprocenten ligger mellem 14,9% og 16,1%, lavest i Chevignon og højest i KWS Scimitar. Hektolitervægten ligger mellem 76,4 kg og 80,7 kg.

I forsøget opnåede sorterne Heerup, Kalmar og KWS Scimitar de højeste udbytter.

Middeludbytter

– Fra praksis har vi endnu kun hørt få udbytter. Første indikation er middeludbytter. Der vil altid være en forskel mellem de enkelte sortsforsøg. Det sker stort set aldrig, at en sort er topscorer i alle årets forsøg, siger Lars Skovgaard Larsen.

Man skal derfor have resultater fra flere sortsforsøg for at afgøre, om der er en enkelt sort, der skiller sig ud – positivt eller negativt. Derfor venter Lars Skovgaard Larsen lige nu på, at der bliver høstet flere sortsforsøg.

Vinterhvedeforsøget har igennem hele sæsonen stået godt og var veletableret – i efteråret blev der vurderet fuld fremspiring, og i foråret ved begyndende vækst, var der ingen tegn på udvintring. Grundet det tørre forår har buskningen ikke været som man kunne ønske sig i forsøget.

KÆMPE forskel i hvedesorternes modenhed

Du kan se den fulde tabel med alle sorter, udbytteresultater, råprotein, rumvægt samt info om såbed og sprøjtning gennem sæsonen på www.planteavlsnyt.dk.

Her kan du også læse artiklen om, hvordan forsøgskonsulenterne oplever en KÆMPE forskel i hvedesorters modenhed. Den 3. august tog VKST Field Trials vandprøver i en del af parcellerne, hvor der blev målt mellem 15,3% og 33,5% vand – en kæmpe forskel.

Blandt resultaterne lå Chevignon med den laveste vandprocent på 15,3, som er lavere end den populære Informer, der lå med en vandprocent på 19,3, der dog stadig er meget lavere end topscoreren, der med sine 33,5% ligger som den mest umodne sort. Se hvilken sort og resten af listen på www.planteavlsnyt.dk.

Bliv løbende opdateret i marken gennem hele sæsonen

Har du ikke et abonnement til Planteavlsnyt, kan du læse mere om det her, og ønsker du at tilmelde dig og dermed blive dagligt opdateret om det nyeste i marken og gratis rådgivning gennem hele vækstsæsonen, kan du kontakte sekretær i VKST Planteavl, Anne Krølle Briks, på telefon 5786 5027 eller via mail på abj@vkst.dk.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV