Derfor skal du fokusere på ESG og bæredygtighed

4. september 2023

Sætter du dig som landmand ikke ind i den bæredygtige dagsorden, vil du over tid få ringere muligheder inden for finansiering, rekruttering og afsætning af dine råvarer.

Så klar er meldingen fra virksomheds- og ledelsesrådgiver Henrik Søndergaard fra VKST.

-Bæredygtighed er ikke noget, der pludselig er blevet vigtigt. Det har det altid været. Der er blot kommet ord og begreber på det nu, og der bliver sat delmål fra regeringens side af. Og det er der en grund til, siger Henrik Søndergaard, der til daglig arbejder med ledelse, klima-strategier og ESG i landbruget.

Landbruget skal være transparent – betaler sig i den lange ende

Han forklarer, at landbrugsvirksomhederne bliver større og mere komplekse, og økonomien og sværhedsgraden i at drive en sund forretning følger trop. Sammenholdt med det øgede pres fra både stat og samfund er gennemsigtighed vejen frem i landbruget.

-Og det er jo det, ESG drejer sig om. Det er afrapportering, så vi er åbne og transparente i vores måde at drive virksomheden på. Og så er der kun fordele rent økonomisk og virksomhedsmæssigt i at arbejde med ESG, fortæller virksomhedsrådgiveren og uddyber:

Du får evnen til at flytte dig selv som ejer og se din virksomhed udvikle sig

-Når du arbejder med ESG, bliver du mere bevidst om og opmærksom på, hvilke områder der skaber værdi og en bedre bundlinje for din forretning over tid. Du får evnen til at flytte dig selv som ejer og se din virksomhed udvikle sig gennem metode- og procedureændringer.

Bedre afregning og mulighed for kredit

Rent økonomisk mener Henrik Søndergaard, at landmanden, der fokuserer på ESG og bæredygtighed, vil opleve bedre afregning og større mulighed for afsætning.

-Og når bankerne er klar, vil der også kunne lånes penge og godkendes yderligere kredit. Så det handler om at komme i gang med at tilgodese de muligheder, der er inden for optimering på udledningen af CO2, forklarer Henrik Søndergaard.

– Hvis man ikke går ind i bæredygtigheds-dagsordenen, men vælger bare at ignorere det totalt, vil min overbevisning være, at man over tid vil få det svært med at få de bedste muligheder i forhold til finansiering og tiltrække investorer og arbejdskraft, samt afsætning af sine råvarer, påpeger han.

Gratis møde om ESG og bæredygtighed

Henrik Søndergaard er sammen med virksomhedsrådgiver Lars Falster også oplægsholder til arrangementet ESG og bæredygtighed | Fra Bruxelles til bedrift, der afvikles i både Sorø og Nykøbing med chefkonsulent Anders Søgaard fra L&F som moderator.

Mødet er gratis for medlemmer af VKST, og der vil blive dykket ned i begreberne, og vi hjælper dig med at forstå bæredygtighedsdagsordenen – både i praksis og med finansielt perspektiv. Du bliver inspireret til selv at komme i gang med at skabe udvikling og forandring på bedriften, og du får hjælp til at prioritere indsatserne.

Du kan læse mere om arrangementet på vores hjemmeside her:

ESG og bæredygtighed | Fra Bruxelles til bedrift


Hos VKST vil vi gerne hjælpe dig med at blive mere bæredygtig, så du kan leve op til de stigende krav fra banker og omverdenen. Og det behøver ikke at være svært. Mange ting gør du faktisk i forvejen, måske uden du ved, at det har noget med bæredygtighed og klima at gøre. Emner som Arla Gården, Koncept-korn, kontrakter med frø-firmaer, Koncept Gris til Danish Crown er eksempelvis nogle af de ting, der kan give ekstra point på klimakontoen.

Vi har konsulenter med et bredt udvalg af analyseværktøjer, der er klar til at rådgive dig og gøre indsatserne mere håndgribelige og målrettede til din bedrift. Kontakt din klimarådgiver i dag og find ud af, hvad du kan gøre for at blive mere bæredygtig, opnå øget fortjeneste og besparelser og øge dine chancer for højere udviklingskapital.

Du kan læse mere om klima og bæredygtighed her, hvor du også finde din lokale klimarådgiver i VKST.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)