Derfor skal du skrive en god ledelsesberetning til dit regnskab

10. marts 2022

Det kan være fristende at springe lidt let hen over ledelsesberetningen – for er der overhovedet nogen, der læser den?

Ja, det er der i høj grad, siger økonomirådgiver Mie Nøhr Andersen, der her fortæller, hvorfor du skal gøre noget ud af ledelsesberetningen, og hvad du skal have med i den. Først og fremmest skal man skrive en ledelsesberetning, der giver ens finansielle samarbejdspartnere et dybere indblik i baggrunden for årsresultatet end det, der umiddelbart ligger i tallene:

-Det sender  et stærkt signal om professionalisme, at du har forholdt dig til virksomhedens resultater. Det viser overblik og lederskab, og det er din mulighed for at fortælle de finansielle samarbejdspartnere om virksomheden, siger Mie Nøhr Andersen og fortsætter:

-Ledelsesberetningen er desuden din sikkerhed for, at din version af året kommer tydeligt frem, og at der ikke går oplysninger tabt undervejs fra bankrådgiver til kreditafdelingen.

Det er hendes erfaring, at mange virksomhedsejere i øvrigt selv er glade for en grundig ledelses-beretning, da den giver nogle forklaringer på årsresultatet, som man måske har glemt efter et par år.

Husk at medtage ESG i ledelsesberetningen


Fra 2023 bliver ESG et krav, når det kommer til de finansielle samarbejdspartnere. Det er derfor en rigtig god ting at flette ESG ind i ledelsesberetningen allerede nu. På den måde viser du banken, at du er begyndt at tænke i den retning, at du har overblik over din virksomhed og ved, hvad der skal til for at drive en moderne landbrugsvirksomhed i dag.

Eksempler på ESG i en ledelsesberetning:

  • På vores bundlinje har vi under miljø tilknyttet en fast afhenter af plast og brandbart materiel for at sikre god affaldssortering, og vi har ændret dyrkningsform til reduceret jordbearbejdning for at opnå omkostningsbesparelser
  • Under de sociale forhold har vi informeret naboerne, når vi kører gylle, høster eller fylder meget i de travle perioder

Se flere eksempler på ESG i beretningen blandt de andre gode eksempler nederst i artiklen.

Det er dine ord, der tæller

Ifølge økonomirådgiveren er det vigtigste, at det er din fortælling og dine ord om året, der er gået. Og så skal man blive på sin egen banehalvdel, lyder rådet fra Mie Nøhr Andersen:

-Det vigtigste er, at man tager det med, der kan belyse årets resultat. Man kan selvfølgelig forklare udsving i forhold til budgettet med vejret, noteringen osv. Men man skal holde sig fra at hænge andre ud for dårlige resultater, vejleder hun.

Derimod er der ingen regler for, hvor lidt eller hvor meget man skal skrive, og hos økonomirådgiverne i VKST ser de ledelsesberetninger på alt fra 10 linjer til 7 sider. Og det er helt i orden at gå i dybden i ledelsesberetningen, så længe det er relevant.

Den gode ledelsesberetning kan med fordel indeholde:


En vurdering af året:

  • Hvad gik godt?
  • Hvad var udfordrende?
  • Hvad kunne være gjort bedre?
  • Hvad har du lært og kan tage med videre i driften af din virksomhed?

En redegørelse for afvigelse fra budgettet – både positivt og negativt:

  • Hvorfor er der afveget?
  • Hvad er der gjort for at rette op på afvigelsen?

En redegørelse for investeringer:

  • Er der gjort nye investeringer?
  • Og på hvilken baggrund?

En redegørelse over dine bæredygtige/klimamæssige indsatser:

  • hvor på bedriften er der foretaget tiltag eller mål, der understøtter den bæredygtige udvikling?
  • Er det foretaget å både den økonomiske, sociale og miljømæssige del (ESG)?

Det skriver de andre

Du er velkommen til at kontakte Mie Nøhr Andersen eller en af hendes kolleger i VKST Økonomi eller ledelsesteamet, hvis du ønsker hjælp til at skrive en ledelsesberetning til dit regnskab.

Mie Nøhr Andersen og hendes kollegaer har fundet en række eksempler på, hvad man kan skrive i ledelsesberetningen. Beretningen skal afspejle din virksomhed og hvem du er – ikke hvad du tror, banken gerne vil høre.

Se eksemplerne herunder ved at bladre dig igennem:

Det er meget tilfredsstillende, at vi formår at øge ydelsen samtidigt med, at vi fortsat fastholder den billige fodring.

Vores soliditetsgrad er øget til 30,5 %, hvilket var en del af vores strategi at opnå.

Vi har sået vilde blomsterblandinger og faunastriber langs vores marker, ligesom vi har sået frivillige efterafgrøder og efterladt rester og halm på markerne

Vi har 50 hektar, der er ramt BNBO, det er endnu uklart præcis om/hvor meget gylle, der må køres på arealerne, men det er forventningen at udbringningen skal nedbringes væsentligt.

Vi har fået lukket vores renteswap i januar måned. Efterfølgende har det været rigtig rart at beslutningen er taget, og vi nu kan fokusere på at få afdraget det nye lån.

Driftsgrenen mark blev ud fra budget forbedret lidt i form af højere udbytter. Til gengæld blev den belastet af større planteværnsomkostninger, grundet nye afgifter.

Vi så i midten af året en negativ udvikling på foderforbruget, men med en trimning og optimering sammen med dyrlæge og konsulenter, er vi tilbage på rette spor.

På vores økonomiske bundlinje har vi opnået en afkastningsgrad i virksomheden på 6-10% de sidste fem år

2019 var et godt år, hvor det meste ligesom kørte for os. Forårsarbejdet gik nemt og høsten gik nemt og gav rekordudbytte. Vejrmæssigt var det et super år for landbruget. Vores udlejninger af hhv. beboelse, svinestald og lokaler til erhverv kørte gennem hele året, dog måtte vi til slut på året tage mod en opsigelse på slagtesvinestalden, og vi gik lidt i tænkeboks i forhold til videre udlejning af denne.

Vi arbejder hårdt og meget for, at det skal gå os godt økonomisk, vi rejser ikke og køber ikke dyre designermøbler.

Vi har opnået et godt regnskab, der er kommet bedre ud end budgetteret. Vi tjener godt på vores maskinstation og sælger en del grovfoder, faktisk 300.000 kr. højere end budgetteret.

Med årets gode regnskab har vi fået afdraget en pæn portion gæld og dermed også øget vores egenkapital, hvilket må siges at være tilfredsstillende. Det kan godt betale sig at arbejde hårdt og spare, hvor der kan spares.

2019 har været et år præget af eftervirkningen af tørkeåret 2018. Vi gik ind i året med lidt mindre grovfoder på lager end det optimalt kunne ønskes og med brug af grønpiller, som suppleringsfoder for at strække lagrene lidt.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Bliv medlem af VKST

– Vi er landbrugets stærke politiske stemme

Vælg din medlemsform:

"*" indikerer påkrævede felter

Bedriftsmedlem

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*

"*" indikerer påkrævede felter

Andre medlemskaber

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*