Derfor stiger maskinomkostningerne uanset størrelsen på bedriften

14. januar 2021

Modsat tidligere stiger maskinomkostningerne pr. drevet hektar også på de større bedrifter, og svaret skal findes i den teknologiske udvikling, mener maskinkonsulent Søren Geert-Jørgensen fra VKST.

En af de oftest hørte argumenter for at øge ejendommens størrelse og drive flere hektar, er at man forventer at få lavere omkostninger til maskinerne, set over årene. De seneste opgørelser fra vores studier i VKST viser imidlertid, at dette ikke altid er tilfældet. Og især ikke, at omkostningerne ikke stiger yderligere gennem årene, når ejendommen bliver større. For at opnå de økonomiske gevinster, der ligger i at øge arealet, kræver det, at man tager de rette strategiske beslutninger for sin bedrift – det kommer ikke af sig selv.

Det kunne man høre på planteavlswebinaret i december, hvor maskinkonsulent Søren Geert-Jørgensen fremlagde sine studier og forklarede, hvorfor det ikke længere er tilfældet med maskinomkostningerne.

Får man derfor ikke udnyttet maskinerne og medarbejdere til deres fulde potentiale, ja så betyder det over tid højere omkostninger

-Maskinomkostningerne stiger primært pga. et højere lønniveau, samt en teknologisk udvikling, der betyder højere priser på nye maskiner. Får man derfor ikke udnyttet maskinerne og medarbejdere til deres fulde potentiale, ja så betyder det over tid højere omkostninger – også på de større bedrifter, forklarer Søren Geert Jørgensen.

Hvordan går man imod tendensen og tjener flere penge?

Størrelsen på landbrugsbedrifterne i Danmark bliver stadigt større, og det ser ikke ud til, at udviklingen vil stoppe foreløbigt. Blandt andet fordi, det med moderne maskiner kan lade sig gøre at drive meget større arealer effektivt, end man kunne for blot 10 år siden. Elektronisk overvågning, GPS, automatik og forbedrede maskinsystemer giver en stærkt forbedret kontrol med driften.

Men er det så reelle nødvendige investeringer som følge af udviklingen i de teknologiske muligheder, der er skyld i de stigende maskinomkostninger? Ikke helt, hvis du spørger maskinkonsulenten.

Hvis man skal nedbringe eller fastholde sine maskinomkostninger på et konkurrencedygtigt niveau over tid, er det først at fremmest vigtigt at vide, hvor man ligger henne

-Det kan man til dels godt sige, at det er. I dag har vi moderne GPS-teknologi, sektionsafluk på sprøjter og såmaskiner, og nogle begynder at bruge variabel tildeling. Alt dette koster naturligvis noget, men hvis det kan være med til fx at nedbringe stykomkostningerne, så gør det i princippet ikke noget, at maskinomkostningerne stiger en smule. Mange af disse ting ændrer dog sjældent meget ved bedrifternes samlede maskinøkonomi, og årsagen til stigningerne skal oftest findes andre steder, siger Søren Geert-Jørgensen og fortsætter:

Hvis man skal nedbringe eller fastholde sine maskinomkostninger på et konkurrencedygtigt niveau over tid, er det først at fremmest vigtigt at vide, hvor man ligger henne.

Den bedste maskinøkonomi på sigt

Dermed henviser maskinkonsulenten til, at en analyse af sine maskiner er et stærkt værktøj til fremtiden.

-Alle har gavn af at få udregnet sine kostpriser på opgaveniveau, samt prisen for at drive fx 1 ha vinterhvede. Vi ser en stigende interesse for at få lavet maskinanalyser, og med den i hånden kan man få svaret på, hvilket tal der skal sættes ind i budgettet, når der skal bydes på den næste forpagtning, og hvor man ligger henne sammenlignet med sine kolleger, siger Søren Geert Jørgensen og peger samtidig på problemet med fejlinvesteringer:

Det handler om at have en plan for sin bedrift og investere langsigtet, det er ofte vejen til den bedste maskinøkonomi på sigt

-En konkret ting, som er vigtig, er at minimere sine fejlinvesteringer. Nye maskiner bliver mere og mere komplekse og brugtmarkedet for dem er snævert. Det betyder ofte et stort værditab og derfor er det dyrt at skifte sine maskiner ”før tid.” Det handler om at have en plan for sin bedrift og investere langsigtet, det er ofte vejen til den bedste maskinøkonomi på sigt.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.