Det skal også være sjovt at dyrke hvede

3. december 2020

Vårhvede sået i efteråret og Ølandshvede, det er ikke just en del af den traditionelle markplan men på Vejrhøjgård, hvor Carl Henrik Haagensen er driftsleder, bliver der tænkt lidt anderledes.

Vejrhøj ligger smukt placeret i Odsherred i noget af Sjællands mest kuperede terræn og med havet som nærmeste nabo. Jordens beskaffenhed betyder, at den traditionelle planteavl ikke altid er det mest oplagte.

Læg dertil en nysgerrig driftsleder, der gerne vil have faglige udfordringer, og et godt samarbejde med grovvareselskabet – så har man forklaringen på de lidt skæve tilgange på Vejrhøjgård.

Ølandshveden gav fornuftigt

Det var grovvaren, der spurgte Carl Henrik Haagensen, om ikke det var noget for ham at dyrke Ølandshvede, for møllerne efterspurgte dengang hveden, og den udfordring tog han op. Så i 2019 blev der sået Ølandshvede på 15 hektar.

– Jeg gider ikke kun dyrke foderhvede og jeg blev så træt af at høre på dem, der fik et kick ud af at sælge en masse tons hvede. Der må være mere i livet end det, og for mig handler det også om at få faglig tilfredsstillelse og udfordringer, og derfor prøver jeg nogle nye ting af, siger Carl Henrik Haagensen, der lægger stor vægt på det gode samarbejde med grovvaren, som er nødvendigt, når man dyrker lidt specielle afgrøder.

Den faglige udfordring og tillægget til specialafgrøden gjorde, at det på alle parametre gik godt med Ølandshveden i 2019, der gav 40 hektokilo til en afregning, der kan måle sig med en rigtig god maltbyg.

Vårhvede i efteråret

I år er Ølandshvede dog ikke at finde i markplanen, for efterspørgslen faldt. Så nu er der nye eksperimenter og andre faglige udfordringer på nogle af arealerne på Vejrhøjgård.

Siden 2020 har Carl Henrik Haagensen nemlig haft vårhvede af den gamle, svenske sort Quarna, som møllerne bruger til at stabilisere melblandingerne med. I 2020 gav den 55 hekto-kilo på 15 hektar, og fordi det gik så godt i 2020 er der i år afsat 25 hektar.

Men der er skal stadig eksperimenteres med vårhveden:

-Her i efteråret har jeg sået Quarna på 3 hektar af de i alt 25 hektar, jeg har kontrakt på. De sidste 22 hektar bliver sået til normal tid i foråret. Men lige nu døjer jeg med råger, de går og piller de spirede kerner op af jorden, så måske ender eksperimentet med vårhvede sået om efteråret i rågemaverne, siger Carl Henrik Haagensen ærgerligt.

Men hvordan finder man på at så vårhvede om efteråret? Det var igen det gode samarbejde med grovvaren, der var årsagen. En tidligere konsulent fortalte, at det havde man prøvet i Sønderjylland, og fordele er, at bygfluerne ikke er interesserede i vårhvede, der er sået om efteråret. Så det skulle prøves. Men hvordan det ender er både Carl Henrik Haagensen og hans ERFA-gruppe spændt på:

-Det er jo godt for ERFA gruppen, at jeg prøver lidt forskelligt af, ellers har vi jo ikke noget at se på og snakke om, siger han med et smil.

TV2 Vejret sender også fra Vejrhøj

På Vejrhøj lægger man ikke kun jord til usædvanlige hvedetyper, men også til TV-programmer.

Peter Tanev, som mange kender som vært på TV2 Vejret, har også fået øjnene op for Vejrhøj og mere end en håndfuld gange har han sendt vejrudsigten fra Vejrhøj.

-Her kan de se, hvordan vejret bliver uden at skulle bruge teknikken, siger Carl Henrik Haagensen og fortæller, at det altid er hyggeligt når vejrværten og hans kameramand sender live fra Vejrhøj. Kun en enkelt gang fik hyggen brat ende:

-Vi kunne se, hvordan en front trak ind fra havet, og pludselig begyndte det at lyne og tordne. Så fik de pakket sammen i en fart.

Om efterårets vårhvede forsvinder lige så hurtigt som en vejr-vært i torden, vil tiden vise.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)