skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Ekstraordinær Situation Hos Svineproducenter: Der Er Behov For Dialog

Ekstraordinær situation hos svineproducenter: Der er behov for dialog

Dårlig cocktail hos svineproducenterne giver behov for dialog, påpeger driftsøkonom fra VKST, der sammen med kollegerne indkalder til inspirationsaften midt i november.

Den økonomiske vejrudsigt hos svineproducenterne ser lige nu ikke god ud, og de befinder sig i en ekstraordinær situation, hvor de er ramt af en dårlig cocktail med svigtende egenhøst, lav notering og dyrt foderkorn.

Der er derfor behov for dialog, mener driftsøkonom Finn Skotte fra VKST.

– Der er behov for dialog landmand og landmand imellem, landmand og rådgiver imellem og ikke mindst landmand og bankrådgiver imellem for at få afstemt aktuelle forventninger til markedsudviklingen lige nu, siger Finn Skotte.

Fra høj sol til vedvarende skydække?

Den 15. november 2018 indkalder Finn Skotte og svinerådgivningen i VKST derfor alle svineproducenter til inspirationsaften, hvor den aktuelle økonomiske situation i dansk svineproduktion blandt andet bliver drøftet.

Her vil der være mulighed for svineproducenterne at drøfte situationen med kolleger i branchen, med rådgivere og med bankfolk.

– På mødet vil svineproducenterne blandt andet blive klogere på, hvordan en opdateret vejrudsigt for 2019 kan komme til at se ud, og hvordan de skal håndtere situationen. De får hjælp og inspiration til at få opstillet en køreplan sammen med banken, og de kan få nyheden om, at der er en betydelig chance for, at det måske bliver bedre end det, vi går og forbereder os på, siger Finn Skotte.

Aktuelle tal og prognoser

Den aktuelle prognose fra SEGES siger, at 2018 lander på en notering på 8,65 kr. pr. kg, og at vi i 2019 skal forvente en notering på 8,95, hvilket på ingen måde vil tilfredsstille svineproducenternes indtjeningskrav.

– Men der er måske behov for at stille spørgsmålstegn ved den prognose, for nogle interessenter i svinebranchen peger nu på en notering på 9,5-10 kr., så måske kører vi os selv i stilling til noget, der er værre, end det rent faktisk bliver, siger Finn Skotte og tilføjer:

– Det er vigtigt, at hullet ikke bliver gravet dybere, og at der rent faktisk er en chance for håb forude. Og det er derfor, det er vigtigt at møde op til inspirationsaftenen, så vi kan bekræfte hinanden i det, vi ser, og det vi tror, vi er oppe imod.

Alle svineproducenter kører med røde tal nu

I de helt nye aktuelle tal fra uge 43 ser vi en notering på 8,30 kr. pr. kg, og en smågrisenotering på SPFmyc på 300 kr. pr. smågris. SPFpuljenoteringen ligger på 235 kr. og den konventionelle smågrisenotering ligger på 220 kr.

– Taget i betragtning at de fleste slagtesvineproducenter skal bruge en notering på minimum 9,5 kr. pr. kg og smågriseproducenterne har behov for en afregningspris på minimum 350 kr., er konklusionen, at alle svineproducenter pt kører med røde tal i større eller mindre udstrækning, siger Finn Skotte.

Opfordringen lyder derfor på, at man i denne situation som svineproducent skal tage udgangspunkt i sin egen situation og være proaktiv over for banken og lægge en handlingsplan for at sikre indtjening og likviditet gennem lavkonjunktur, eller til priserne igen retter sig, og vi får en ny normalhøst.

Danish Crown, SEGES og svinepest på tapetet

Inspirationsaftenen er bygget op over fem spændende indlæg, hvor du også kan blive klogere på verdensmarkedet for svinekød med Danish Crowns strategi på menukortet og et højaktuelt indblik i håndtering af svinepest.

Mikrofonen vil også blive delt rundt til spørgsmål, når SEGES giver en aktuel opdatering om arbejdet for dansk svineproduktion, ligesom du kan få et indblik i en businesscase med 120.000 slagtesvin. Du kan læse meget mere og se hele programmet her, hvor du også kan tilmelde dig.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV