skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
VKST-kunde Er Vinder Af DM I Jordfrugtbarhed 2021

VKST-kunde er vinder af DM i jordfrugtbarhed 2021

I starten af 2021 satte SEGES fokus på jordfrugtbarhed og satte kursen efter at kåre Danmarksmestrene i frugtbar jord, henholdsvis økologisk og ikke-økologisk dyrket. Nu er den økologiske vinder fundet – og det er en kunde fra VKST.

Stort tillykke til Christian Bang, som i torsdags fik overrakt 1. præmien for DM i jordfrugtbarhed. Han vandt konkurrencen ud af i alt 30 landmænd, som havde meldt sig til konkurrencen.

Christian Bang driver i samarbejde med sin far økologisk planteavl på Vestfyn på i alt 74 ha. Her avler de både frøgræs, raps og sukkerroer m.m. De har et stort fokus på jorden og dens sundhed. De bruger så vidt muligt faste kørespor, kører med lavt dæktryk og færdes kun i marken, når den kan holde til det. Derudover har de kløvergræs med i sædskiftet og har så vidt muligt markerne grønne året rundt.

Derfor er det vigtigt at arbejde med jordens frugtbarhed

I forbindelse med konkurrencen lagde Seges vægt på, hvorfor det er vigtigt at arbejde med jordens frugtbarhed.

-Det er det, fordi jorden skal være et godt dyrkningsmedie for afgrøderne og have en god evne til at modstå stress fra f.eks. udtørring, jordpakning og vinderosion. Udpint og skadet jord kan ikke understøtte en dyrkningssikker jord med tilfredsstillende plantevækst. Derimod vil en god jord med et højt humusindhold og en god jordstruktur bedre kunne klare f.eks. tørke og give bedre udbytter, løs det fra Seges i februar.

Jorden fortjener større opmærksomhed, og det er ofte flere tiltag, der skal til for at forbedre jordens frugtbarhed. Det kan være tiltag som efterafgrøder, alsidige sædskifter og tilførsel af organisk materiale.

Dommerpanel valgte vinderen

DM i Jordfrugtbarhed blev udskrevet af Seges i januar 2021 og var både for økologiske og konventionelle landmænd. Ud af de 30 tilmeldte blev 3 økologiske og 3 konventionelle planteavlere udvalgt som finalister.

Et dommerpanel besøgte de seks finalister i efteråret. Her vurderede de deltagerne ud fra en række parametre, bl.a.:

  • Jordbearbejdning og færdsel på jorden
  • Ændringer i jord og afgrøder over tid
  • Jordanalyser og organisk materiale
  • Brug af efterafgrøder og tilførsel af organisk materiale
  • Ambitioner og planer for fremtiden

Den økologiske vinder blev annonceret på Økologikongressen i sidste uge, og den konventionelle vinder vil blive annonceret på Plantekongressen til næste år.

Dommerpanelet bestod af:

  • Erik Sandal fra Velas
  • Veronika Hansen fra Københavns Universitet
  • Ninna Boesen fra Økologisk VKST

Samt de to initiativtager fra Seges

  • Tove Mariegaard Pedersen (nu fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug)
  • Annette Vibeke Vestergaard fra Seges, Klima og Jord
Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV