Et godt 2021 for mælkeproducenterne
11. februar 2022Der er godt nyt til mælkeproducenterne. Det er nemlig gået over forventning i 2021 med især mælkeprisen, der har gjort en stor forskel. Og med en god start på året er der tegn på, at det høje prisniveau vil fortsætte i 2022.
Økonomikonsulent Nikolaj Thousig Møller fra VKST giver her sin vurdering af resultaterne fra analysen af de tidlige regnskaber, som VKST i samarbejde med LandboSyd, Landbonord og KHL har udført på 250 regnskaber landet over.
Stigende priser var forventet
Stigende mælkepriser og høje oksekødspriser har rykket de foreløbige resultater fra kvægbedrifterne i en positiv retning, hvilket var forventet, idet at vi har oplevet prisstigningerne over en lang periode.
For dækningsbidraget pr. kg EKM har den højere mælkepris betydet en stigning på hhv. 22 øre for konventionelle og 16 øre for økologer.
Det samlede DB pr. årsko er påvirket positivt af den gode prisudvikling, og hos økologerne en stigning i ydelsen, men de stigende energipriser i 2. halvår påvirker omkostningerne negativt. Samlet set er DB pr. årsko steget med hhv. 3.066 kr. og 3.642 kr.
Alt i alt er bundlinjen forbedret, så den gennemsnitlige konventionelle mælkeproducent med 284 årskøer tjent 1.8 mio. kr., mens økologerne har tjent 1,7 mio. kr. på baggrund af en besætning på 253 årskøer.
Dækningsbidrag pr. årsko
Lokale tendenser: Positiv påvirkning fra planteavlen
Vi er for tidligt på sæsonen til at konkludere, om mælkeproducenter i vores område adskiller sig fra landets øvrige i forhold til de præsenterede tal.
Vi formoder dog, at mælkeproducenterne lokalt i højere grad også vil være påvirket af de gode resultater fra planteavlen, idet mælkeproducenterne øst for Storebælt typisk har et jordtillæggende, som giver mulighed for dyrkning af salgsafgrøder også.
Desværre ser vi på trods af de gode resultater et fortsat fald i antallet af mælkeproducenter, som en konsekvens af strukturændringerne og begrænset investering i nye stalde.
Prognose for 2022: Mælkeprisen holder niveau
Forventningen for 2022 er, at mælkeprisen holder niveau og muligvis fortsat vil stige, mens de stigende omkostningerne til foder og energi vil tage en bid af kagen.
Mange har dog sikret sig fastprisaftaler for en del af 2022, men skal ud på markedet og være skarpe på timingen i tegning af deres nye foderkontrakter i løbet af året.
Vi ser det som en mulighed for at afdrage dyr gæld eller foretage nødvendige investeringer/ vedligeholdelsesopgaver, der har været skrinlagt de senere år.
Få flere tal
Vil du vide mere om tallene fra de tidlige regnskaber, er du mere end velkommen til at kontakte Nikolaj Thousig Møller på telefon 5484 0420 eller mail ntm@vkst.dk.
På dette års kvægnøglemøde er det også muligt at dykke videre ned i tallene og få de mere lokale resultater. Årets kvægnøglemøde forventes at blive afholdt i april. Hold øje med kalenderen her på vkst.dk.