Debatindlæg | Et vigtigt valg
26. oktober 2022Klimadebatten og CO2-afgift på landbruget er kommet til at fylde meget mere i valgkampen end forventet. Og det er helt uberettiget, for vi venter stadig på svar fra kommissionsarbejdet, og vi har en landbrugsaftale, der har sat målene. Debatten om CO2-afgiften er politik for politikkens skyld.
Denne artikel er et debatindlæg skrevet af Torben Hansen, formand for Landboforeningen VKST
Lad os slå fast, at vi vil og kan bidrage til den grønne omstilling og til en reduktion af landbrugets klimapåvirkning. For vi har gennem flere år vist, at vi producerer mere med mindre.
Vi har gennem flere år vist, at vi producerer mere med mindre
Men yderligere reduktion af landbrugets CO2-udledning skal ske intelligent og i et tempo, der både tilgodeser klima og fødevareproduktionen. Ellers risikerer vi at smide generationers arbejde og hele grundlaget for den grønne omstilling over bord, når der er landbrug, der må lukket på grund af en CO2 afgift.
Der er grund til at være bekymret. Også den finansielle sektor har meldt sig på banen med kritiske ryster om CO2-afgiften. Alligevel står den ene politiker efter den anden, aften efter aften og taler om CO2-afgift og slynger tal ud i en unuanceret debat om en CO2-afgift på landbruget.
Afgift rammer direkte ned på bundlinjen
De politiske fortalere for en CO2-afgift forsøger sig med argumenter om, at afgiften tilbageføres til erhvervet. Det giver jeg ikke meget for. For de mange hundrede tusind kroner, som hver enkelt af os skal betale i CO2-afgift ryger direkte væk fra bundlinjen, og så nytter det ikke at penge kan søges tilbage som diverse tilskudsordninger. Der er en stor risiko for, at de penge for altid vil være tabt!!
Flere udenlandske fødevarer og færre arbejdspladser
En CO2-afgift vil også føre til dyrere danske fødevarer: Dansk mælk og ost kan stige med 14 procent, oksekød 17 procent, og frugt og grøntsager 14 procent.
Når kødet bliver dyrere, så kommer der bare mere udenlandsk kød i supermarkedet, vi kan allerede nu se, at mange undgår de dyreste fødevarer. Allerede i dag er store dele af kødet halvdel i køledisken udenlandsk – og nu kan vi se frem til endnu mere af det, mens danske fødevarer bliver reduceret til en luksus til lørdagsmiddagen.
Samtidig viser de nyeste tal, at CO2-afgiften koster op til 36.000 arbejdspladser. Det kan mærkes.
De nyeste tal viser, at CO2-afgiften koster op til 36.000 arbejdspladser. Det kan mærkes
Dansk landbrug vinder på et lavt klimaftryk
Det er langt mere klimavenligt, hvis al snakken om afgifter blev afløst af et fokus på klimaaftrykket pr. produceret enhed. For det giver sig selv, at vi skal have de fødevarer, der har den laveste klimabelastning – så vinder klimaet og de danske fødevareproducenter.
For ser vi på klimapåvirkningen i hele produktionskæden, så er dansk landbrug i verdensklasse; vi kan levere på teknologi, udtagning af lavbundsjord, optimering af gødning, præcisionsjordbrug, foderoptimering, biogas. Og det vil vi fortsætte med.
Sæt kryds ved landbruget
Vi skal omstille os. Og vi kan omstille os. Men det skal ske i et tempo, hvor vi fortsat kan bidrage med fødevarer og grøn energi – og blandt andet derfor er det kommende valg et af de vigtigste nogensinde.