Etablering af udlæg, sensommer

17. august 2023

Det har på alle måder været en udfordrende dyrkningssæson helt generelt og det har det også været med hensyn til etablering af blivende kløvergræsudlæg.

De udlægsmarker der blev etableret i vårsæd tidligt i april, ser ud til at klare sig rigtig fint med god plantebestand de fleste steder. Den ellers så sikre metode med udlæg tidlig forår i rug, har klaret lidt mere blandet i år. På nogle lokaliteter er denne metode lykkedes, mens det på andre lokaliteter har været en mere usikker etablering. Det afgørende har været hvor tidligt man har kunnet komme i marken i foråret mht. fugtighed.

Så er det nu du skal et smut ud at kigge i dine udlægsmarker. Er udlægget kommet så godt som du kunne tænke dig eller er der noget der skal genetableres? Er kløveren kommet som forventet eller skal markplanen laves om så du har kløvergræs nok i sædskiftet? Hvis kløver eller kløvergræs var sået i foråret med henblik på grøngødning, så skal man ikke så kløver nu, hvis der skal være vårsæd i marken næste forår. Kløver når ikke at producere noget som helst kvælstof her i efteråret, hvis såning først sker nu. Her handler det udelukkende om etablering af en korsblomstret efterafgrøde.

Udlæg af kløvergræs om efteråret er en rigtig sikker metode. Ud over sikkerheden i etablering, er der mulighed for at komme af med sin dybstrøelse og få bragt et kalium-depot ud i marken. Husk at fristen for at køre dybstrøelsen ud er inden 1. september, hvor udlægget skal være sået.

Det gode såbed

Der findes rigtig meget avanceret såudstyr, der kan skære frøene i stubben, uden at man skal foretage én eller flere jordbehandlinger. Erfaringerne med denne metode er noget blandet. Her handler det nok mest om at kunne styre sådybden, men også konkurrencen overfor evt. ukrudt, stub- og halmrester.

Den mest sikre metode er stadig pløjning, harvning, tromling og såning. Læg mærke til at såning skal ske på fast tromlet jord. Såning skal ske så frøene maksimalt kommer ned i 1 cm dybde. En gammeldags Nordsten med løse tragte uden efterharve er stadig at foretrække. Det er utrolig vigtigt at man får lavet marken jævn og fast inden såning af hensyn til evt. skårlægning og rivning året efter.

Udlæg i renbestand

Har man mulighed for at etablere udlæg inden 25/8, kan det ske uden dæksæd

Udlæg i rug

Hvis etableringen først finder sted i begyndelsen af september, er det nødvendigt at så udlægget sammen med en dækafgrøde, som typisk vil være rug. Rugen skaber et mikroklima for udlægget, der gør at især kløveren bedre kommer igennem vinteren. Vi anbefaler at udlæg af kløvergræs med dæksæd ikke sker senere end 10. september. Udsædsmængde, rug: ca. 40 kg pr. ha.

Blandinger

Til afgræsning: en blanding 22. Overvej at smide et par kg rødkløver i for at gøre blandingen mere tørkeresistent. Udsædsmængde: 20-25 kg pr. ha

Til slæt: Blanding 45, udsædsmængde: 25-30 kg pr. ha

Skrevet af Carsten Hvelplund Jensen

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.