Få flere penge på bundlinjen med den rigtige formaling af kornet
3. maj 2018Der er mange hjemmeblandere, som kan fodre med foder, der er finere formalet og som dermed vil forbedre foderøkonomien i stalden.
Det er ikke ualmindeligt at forbedre foderforbruget med 0,1 FEsv pr. kg tilvækst ved at formale foderet finere. Det svarer til 4 kr. pr. smågris eller 11-12 kr. pr. slagtesvin i øget indtjening. Det er kroner lige ned på bundlinjen.
Når der til gengæld er tale om foder til søer og polte, er målet anderledes. Her er målet nemlig en lav score på mavesårsindekset for at sikre lang holdbarhed. Men der skal fortsat være fokus på at gøre det finere til søer og polte, for at få udnyttet foderet så godt som muligt og for at sikre, at søerne kan malke optimalt i farestalden.
Generel anbefaling til formalingsgrad
Den generelle anbefaling til formalingsgrad ses i tabellen. Der er angivet et interval til smågrise og slagtesvin under 1 mm. Mange vil nok mene, at foderet er meget fint at se på, når man stiler mod 80 % under 1 mm. Vores erfaring viser god foderudnyttelse i de besætninger, hvor formalingsgraden er på imod 80 % under 1 mm. Og det kan gøres, uden der er mavesår.
Der er også et interval i den grove del til søer og polte over 2 mm. Her er anbefalingen, at der skal være 15 % over 2 mm, men vi ser mange besætninger ligge lidt lavere, faktisk er omkring 8-10% over 2 mm nok, uden der kommer problemer med mavesårsindekset. Det vil også give et bedre foderforbrug i soholdet.
Anbefaling til formalingsgrad til korndelen i grisefoder
Gode råd
Sæt formalingen af kornet i system
- Lav nem udtagning af formalingsprøver
- Brug en hurtig formalingssigte. Fx ”Bygholm 2”, hor sigten kun skal rystes i 2 minutter
- Download appen ”sigteprofil”, som nemt kan omregne resultatet til 100% og gemme resultatet
- Tjek formalingen hver 14. dag
Har du brug for hjælp til at tjekke formalingen og vurdere, hvilket niveau I skal stile efter, er du mere end velkommen til at kontakte din konsulent i VKST, så I kan få det bedste resultat, en bedre foderøkonomi og dermed flere penge på bundlinjen.