Farvel til det orange dødningehoved: Har du husket ny mærkning på dine farlige kemikalier?

3. april 2018

Af Heidi Ledskov og Ann Frost, Miljø- og arbejdsmiljøkonsulenter i VKST

I knapt et år har kemiske produkter på en arbejdsplads skulle være mærket med de nye røde faresymboler, der har erstattet de gamle og velkendte orange etiketter. Fra 31. maj 2018 begynder arbejdstilsynet dog at håndhæve den nye lov.

Det betyder, at hvis du ikke allerede har udskiftet etiketterne, når Arbejdstilsynet kigger forbi til et tilsyn, får du et påbud og en frist til at bringe forholdene i orden.

Det er dit eget ansvar

De farlige kemikalier er alt fra plantekemi og olie- og værkstedskemi til rengørings- og desinfektionsmidler.

Det er arbejdsgiverens ansvar, at farlige kemiske stoffer og materialer, der bruges og opbevares i virksomheden, er mærket korrekt, ligesom det også er arbejdsgiverens ansvar at instruere ansatte om, hvordan de beskytter sig selv mod de farlige kemikalier.

Du kan sørge for korrekt mærkning ved enten selv at udskifte de gamle etiketter med de nye røde etiketter, eller blot bortskaffe kemikalierne og købe nye, der allerede er mærket korrekt. Det skal dog bemærkes, at Miljøstyrelsen har særlige regler for godkendelse af etiketter på plantekemi. Landmænd må derfor ikke selv udskifte etiketter på pesticider og biocider, men skal henvende sig til  Miljøstyrelsen og følge dets anvisninger.

Alle typer, størrelser og former

Reglerne om mærkning af farlige stoffer og materialer på arbejdspladsen gælder for alle typer af dunke, flasker, tuber, bøtter og beholdere med kemikalier uanset størrelse og form. Det vil sige, at også synlige rørsystemer og slanger samt maskiner, hvor der er påfyldt kemikalier, er omfattet af reglerne om den nye mærkning.

Det er muligt at købe de nye etiketter på forskellige hjemmesider på internettet, og du kan finde yderligere information om den nye mærkning af kemikalier på Arbejdstilsynets hjemmeside, som yderligere anbefaler, at man kontakter producenten af de faremærkede midler og beder dem fremsende de nye og korrekte faremærker, så man er sikker på, at faremærkningen er korrekt.

Er du i tvivl, om du skal udskifte dine etiketter, og om det er gjort korrekt, eller har du andre spørgsmål vedrørende arbejdsmiljøet i virksomheden, er du mere end velkommen til at kontakte miljø- og arbejdsmiljøkonsulent i VKST,  Heidi Ledskov på telefon 70 27 90 00

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)