skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Fem Skarpe Om Den Kommende Sæson I Marken

Fem skarpe om den kommende sæson i marken

I sidste uge stillede planteavlskonsulent Søren Holmgren på et webinar med mere end 300 tilmeldte skarpt på den kommende sæson i marken. 

Her får du planteavlskonsulentens svar på fem skarpe spørgsmål om blandt andet svampebekæmpelse, udsæd i vårbyg manganmangel.

1. Kommer der nye midler, der kan ændre svampestrategien i hveden?

-Der har været meget tale om de to nye midler Univoc og Balaya, som begge er stærke på septoria. Men indtil nu er det blevet ved snakken. Univoc når ikke at komme til 2021, mens firmaet bag Balaya fortsat er optimistisk. Hvis Balaya kommer, skal det bruges på fanebladet. Hvis Balaya ikke kommer på markedet, vil jeg anbefale en blanding af Propulse og Orius/Folicur på fanebladet, og så skal der afsluttes med Prosaro eller en tilsvarende blanding.

2. Hvorfor har mange stadig for få planter i vårbyggen?

-Alt for mange regner med en markspireprocent på 90-95 pct. i et godt såbed. Men i virkeligheden kommer man meget sjældent over 80 pct. i fremspiring. Og hvis man ikke korrigerer for det, så gir’ det sig selv, at man høster for lidt der, hvor fremspiringen er udfordret, fx på lerknolde eller hvis sneglene får for hårdt fat.

-Man kan jo teste spireprocenten ved at tælle planter på en kvadratmeter et par steder i foråret og så se, hvad spireprocent blev. Det er ret simpelt, men mange vil nok blive overrasket.

3. Hvordan forebygger man manganmangle i vårbyg?

-Vi har rigtig gode erfaringer med placering af en surtvirkende gødning i forbindelse med såning. Surtvirkende gødninger er svovlsur ammoniak, diammoniumfosfat (DAP) og monammoniumfosfat (MAP). Man skal dog stadig følge op med mangansprøjtninger, og her er det vigtigt at huske på, at mangansulfat altid skal tilsættes spredeklæbemiddel.

-Der bliver udbudt manganholdige gødninger til kommende sæson, og der er faktisk gode erfaringer med dem, hvis de placeres ved såning.

4. Hvornår er kamillerne bekæmpet tilstrækkeligt i rapsmarkerne?

-Hvis marken er behandlet med Belkar i efteråret, vil der som regel ikke være behov for yderligere indsats i foråret. Hvis man har meget tynde marker eller forpløjninger med højt ukrudtstryk, kan man bruge Korvetto, der har en bred virkning og knap så højt temperaturkrav som Matrigon. Men husk sprøjtefristen er stadie 50 og det vil sige, at knopperne ikke må være synlige, så man skal tidligt ud – på den første lune forårsdag.

5. Hvad er erfaringerne med det nye efterårsmiddel Mateno Duo i vintersæd?

-Jeg har anbefalet Mateno Duo i kombination med Boxer i vinterhvede, hos en del kunder i år. Det er primært effekten på væselhale, som gør blandingen interessant og erfaringerne er gode. Vi har oplevet en forbigående afblegning i mange marker, men det kender vi jo også fra de gammelkendte løsninger med DFF og Boxer, så jeg tillægger det ikke nogen stor betydning.

Hold dig opdateret med det nyeste i marken

Planteavlsnyt er et nyhedsbrev til dig, der vil være opdateret om det nyeste i marken. Du får gratis rådgivning og bliver opdateret på aktuelt nyt, ligesom du får de seneste tips til strategi og planlægning gennem vækstsæsonen. På den måde er du også sikker på, at du hele tiden bliver opdateret gennem hele vækstsæsonen og kan handle i rette tid, hvis der sker ændringer.

Du vælger selv, hvilke områder i planteavlen du gerne vil modtage nyheder inden for. Vælg fx mellem de specifikke afgrøder, og supplér med nyheder om tilskudsordninger, maskinteknik eller andre nyheder, der er vigtige at have kendskab til som planteavler.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV