Flyvehavre kan forebygges
7. oktober 2021Foto: Torkild Søndergaard Birkemose, SEGES
Flere har oplevet større problemer med flyvehavre i år, hvilket medfører et øget behov for håndlugning. Man har pligt til at fjerne flyvehavre på alle arealer – også arealer, der ikke anvendes landbrugsmæssigt. Hvis Landbrugsstyrelsen konstaterer udbredt forekomst af flyvehavre gives et påbud om fjernelse. Hvis påbuddet ikke efterkommes, kan det medføre fjernelse for den ansvarliges regning, gebyrbelagt efterkontrol og bøde. Læs mere om reglerne for bekæmpelse af flyvehavre her
Forebyg flyvehavre med sædskiftet
Flyvehavre spirer primært i april og maj, men også i mindre grad i september-oktober. Der er derfor en mindre naturlig fremspiring i vintersæd. I hårde vintre udvintrer de efterårsfremspirerede planter. De kan overvintre i milde vintre og de kan også spire frem ved jordbearbejdning/kørsel/gylleudbringning om foråret.
Vælg derfor sent sået vintersæd i marker med en stor pulje af flyvehavre og undgå isåning om foråret af f.eks. efterafgrøder samt gyllekørsel. Flerårige marker med slæt f.eks. kløver- og lucernegræs vil også bekæmpe og reducere forekomsten af flyvehavre.
Undgå vårsæd i de hårdest ramte marker – især havre, da flyvehavren er vanskeligere at spotte i en havremark
Kernerne kan overleve i jorden i 6-8 år, og det kræver derfor en vedholdende strategi, for at opleve at bestanden reduceres.
Figur 1. Fremspiring af flyvehavre. Kilde: Ukrudtsbogen, Danmarks jordbrugsforskning.