Foråret er her: 3 tips til planteavlere
15. april 2024Fuglene synger, over alt gror planter og træer, insekterne begynder at komme frem – foråret er her endelig.
Planteavlskonsulent Ole Schou fra VKST kommer her med gode tips til planteavlere om vinterraps, insekter og såning af vårafgrøder.
Vinterrapsen og hule rødder
Selvom det stadig er koldt og vådt, vokser vinterrapsen og er allerede 60-80 cm høj mange steder.
Hos VKST får planteavlskonsulenterne en del spørgsmål for tiden om hule rødder med brunfarvning midt i roden lige under rodhalsen. Vi har undersøgt, hvad det kan være.
Der har bl.a. været formodning om, at det er bormangel, men det er det ikke. Det skyldes alene kraftig vækst, så der er ikke noget, der kan forhindre eller afhjælpe det brune hulrum.
Insekterne er kommet
Vi fik pludselig varmt og mildt vejr et par dage, hvilket gjorde at glimmerbøsserne kom frem, især i det yderste af markerne. Det er derfor vigtigt, at du holder øje med dine planter – særligt, hvis vejret igen bliver varmere. Skadetærsklen for glimmerbøsser er 8-10 insekter pr. plante før blomstring. Er rapsen begyndt at blomstre, er tærsklen 20 glimmerbøsser pr. plante.
Det er ikke kun glimmerbøsserne, der er begyndt at komme. Skulpesnudebillerne begynder også at røre på sig. Kig i marken og tag en hvid vaskebalje med. Den mest sikre metode til at vurdere angrebsgraden af skulpesnudebiller er, at banke topskuddene ned i en bakke eller lignende. En visuel bedømmelse uden brug af en bakke er meget usikker.
Det anbefales at bekæmpe skulpesnudebiller under hele blomstringen ved 1-2 skulpesnudebiller pr. plante. Virkningstiden af en behandling er kun omkring 5-6 dage. Under blomstringen kommer nye skulper frem, og de er ikke beskyttet af tidligere behandling. Derfor kan der ved kraftige angreb være behov for flere behandlinger.
Bladribbesnudebillerne begynder også at røre på dig. Derfor er det vigtigt allerede nu at sætte fangbakker ud i markerne. Vores planteavlskonsulenter anbefaler at du har 3-4 bakker pr. mark, hvor 2-3 af dem står i marken og den sidste inde ved hegnet, da det er her bladribbesnudebillerne kommer fra. Når der er forekomst af bladribbesnudebiller i fangbakkerne, er det vigtigt at vente 10-14 dage med bekæmpelsen, så æggene er udklækket. Vi anbefaler bekæmpelse af bladribbesnudebiller ved 15 dyr i en fangbakke på en uge.
Såning af vårafgrøder
På landsplan er der desværre kun sået lidt vårsæd, da vi igen er slået tilbage med regn. Der er derfor flere marker, hvor der næppe kan blive sået før om tidligst to uger. Det har selvfølgelig en betydning for såsædsmængden.
Hvis såtidspunktet bliver en del senere end det planlagt, kræver det mere såsæd, hvilket kan være svært, når såsæden flere steder er udsolgt.
Vores forsøg gennem mange år viser, at det først er i slutningen af april, det begynder at koste, hvis man sår for lidt ud. Frem til midt i april, bør der ikke være de store problemer med at så den planlagte mængde.
Du er velkommen til at kontakte planteavlskonsulent Ole Schou på telefon 2924 5121, hvis du har spørgsmål til marken og status lige nu.