skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Fordobling Af Dødsulykker I Landbruget! Læg En Udførlig Plan For Høsten

Fordobling af dødsulykker i landbruget! Læg en udførlig plan for høsten

Arbejdsulykker og dødsfald i landbruget er en alvorlig sag og et stigende problem, trods et større fokus de seneste år.

Alene i det første halvår i 2020 er der sket otte dødsfald i landbruget. Det er én mere end hele året i 2019, og mere end en fordobling fra 2018, hvor der var tre dødsfald på hele året.

Det er derfor vigtigt, at der bliver ved med at være fokus på arbejdssikkerheden i al landbrug, og at alle landmænd og medarbejdere tager forholdsreglerne alvorligt – især nu, hvor høsten står for døren, mener arbejdsmiljøkonsulent i VKST, Heidi Ledskov.

-Lær af erfaringer, planlæg høsten og sluk maskinen. Det er den mest enkle opskrift på at skabe de bedste rammer for en sikker høst, siger Heidi Ledskov, og uddyber:

-For de fleste ulykker har med de tunge maskiner at gøre, men med en klar holdning til sikkerhed, en god planlægning og en landmand, der går forrest og viser vejen over for sine medarbejdere, kan man komme rigtig langt og forebygge de fleste arbejdsulykker.

Læs også: Gode råd og udførelige guides til en sikker høst

Det går galt, når høst-travlheden melder sig

Heidi Ledskov oplever ofte, at det er, når travlheden melder sig, at ulykkerne sker.

-Når høsten først er i gang, så skal det gå stærkt, og det er der, at mange glemmer at overholde forholdsreglerne og ofte arbejder med hovedet under armen for at overholde tidsplanen, siger arbejdsmiljøkonsulenten.

Men hun tror på, at man kan forebygge rigtig meget, hvis man blot sørger for en god planlægning, og en arbejdsgiver, der viser vejen og selv overholder alle regler og holder hovedet koldt i pressede situationer.

-Kulturen i landbruget er ofte, at når høsten sætter ind, så skal det gå stærkt. Men god planlægning kan virkelig være med til at nedbringe risikoen for ulykker. Og det er især de små ting, der kan gøre den store forskel, siger Heidi Ledskov.

Eksempler på forholdsregler

Arbejdsmiljøkonsulenten nævner blandt andet følgende ting, som gode forholdsregler:

  • Sikre, at læssemaskinens vinduer er rene
  • Hav en ekstra PTO-aksel klar på hylden
  • Tilrettelæg høstarbejdet, så der er plads til mindre forsinkelser
  • Sluk maskinen og tag nøglen med, hver gang du går ud af den
  • Sæt dig ind i, hvordan sikkerhedsmekanismerne virker – og brug dem

Du kan læse flere gode råd til, hvordan du kan forebygge ulykker i høstarbejdet på denne side fyldt med guides og fortællinger fra landbruget.

Er du i tvivl om, hvorvidt sikkerheden er i orden? Så kontakt arbejdsmiljøkonsulent Heidi Ledskov og lad hende hjælpe med en gennemgang af jeres høst-beredskab.

Rigtig god og sikker høst til alle!

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV