skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Forkert Paragraf 3-registrering Kan Koste Dig Dyrt

Forkert paragraf 3-registrering kan koste dig dyrt

Kort med vejledende registreringer af paragraf 3 bruges i endnu højere grad i forskellige sammenhænge, men en forkert registrering kan få stor betydning for dig.

Landbrugsstyrelsen anvender i stigende grad kortet med vejledende registrering af paragraf 3 beskyttet natur som administrationsgrundlag for en række forskellige støtteordninger, herunder tilskud til efterafgrøder. Og registreringen indgår desuden i KO-kontrollen.

Specialkonsulent i VKST Planteavl Kirsten Elkjær giver her et overblik over konsekvenserne og hvad du skal gøre.

Der må ikke være overlap mellem dyrkningsarealer og paragraf 3

Det har vist sig, at registreringen af natur i en række tilfælde overlapper med markindtegning. Og det kan få konsekvenser.

-Du skal sørge for, at få rettet kortet, hvis der er fejl. På den måde minimerer du risikoen for en sag om overtrædelse og i sidste ende en krydsoverensstemmelse, lyder det fra specialkonsulent Kirsten Elkjær, der opfordrer til en dialog med kommunen.

De blå pile på kortet markerer et overlap mellem paragraf 3 og dyrkningsjord. I det her tilfælde er der tale om en mindre registrerings-fejl.

På landmand.dk kan du som medlem af en lokal landbo- eller familielandbrugsforening se, om der er forkerte registreringer på dine arealer. Se mere her: www.landmand.dk

Kortet skal rettes

Landbrugsstyrelsen arbejder hen imod en teknisk løsning i 2021, hvor overlap mellem det dyrkede areal og §3-kortlaget automatisk fratrækkes markens areal når du søger om efterafgrøder m.m.

-Det er vigtigt, at du får rettet kortet og det kommer på plads inden 2022, hvor den nye lov træd i kraft, siger Kirsten Elkjær.

Mail med overblik til medlemmer og kunder i VKST Planteavl

Er du medlem af DLS, Gefion eller Sjællandske Familielandbrug eller allerede kunde i VKST Planteavl*, sender vi dig i den kommende uge en mail, hvor du kan se, om der er overlap mellem paragraf 3 og dyrkningsarealerne på netop din ejendom.

Hvad er paragraf 3?

Naturbeskyttelseslovens paragraf 3 omfatter en række naturtyper, f.eks. eng, overdrev og strandeng, som ofte indgår i driften i en eller anden sammenhæng som fx afgræsning, til slæt og gødskning mm.

I dag må du gøre som du altid har gjort på arealerne, og fx sprøjte, hvis du altid har gjort det.

Den 1. juli 2022 træder en ny lov i kraft, og så er det forbudt at gøde, sprøjte og omlægge paragraf 3 arealer, uanset hvad du tidligere har gjort på arealer.

*Vi sender en mail til dem, som har sendt en ansøgning, og som har mere end 10 m2 overlap. Du får ikke en mail, hvis du forpagter din jord ud.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV