Fugleinfluenzaen er tilbage igen
15. november 2022Vi kender det efterhånden desværre.
Fugleinfluenzaen, den høj-patogene variant, har igen sit indtog i Danmark, som vi har oplevet i de sidste par år. Med krav om indelukning mv. af fjerkræ i flere måneder om vinteren gør det det meget mindre interessant at holde økologiske fjerkræ med et ønske om, at dyrene kan komme udenfor og bevæge sig frit.
Der findes for nuværende ingen vaccine, der kan stoppe den kedelige vinterudvikling, som vi har set i de sidste par år.
Flere fuldtidsbedrifter mærker også konsekvenserne, også de konventionelle. Besætninger aflives af Fødevarestyrelsen, hvis der konstateres smitte i bedriften, der oprettes restriktionszoner og det har konsekvenser for ens afsætning uanset om det er æg eller kød. Trusselsniveauet vil også give anledning til generelle restriktioner i hele Danmark.
Senest er det kommet rigtig tæt på os i det Vestsjællandske med fund af smitte i en kalkunbesætning ved Lundby ved Skælskør. Over 30.000 dyr aflives.
Fødevarestyrelsen opererer med trusselsniveauer, der er bestemmende for hvilke krav fjerkræ-besætninger underlægges. Lige nu er trusselsniveauet ”middel”. De andre muligheder er ”lav” og ”høj”. Man må nok desværre forberede sig på, at trusselsniveauet hæves til ”høj” inden længe med krav om indelukning mv.
Trækfugle bevæger sig nu mod nord og bringer smitte med. Det er en faktor, der naturligvis er vanskelig at styre.
I tilfælde af udbrud oprettes en 3 km-beskyttelseszone og en 10 km-overvågningszone. Særlige retningslinjer skal overholdes i disse zoner. Retningslinjerne findes her: Retningslinjer
Her kan du se om du bor i en zone med restriktioner Zoner. På siden kan du også søge på adresser og CHR-numre, hvis du befinder dig i grænseområdet.
Skrevet af økologikonsulent Martin Hansen, Økologisk VKST