skip to Main Content
Ring til os på tlf. 7027 9000
Gødningspriserne Stiger – Køb Din Gødning Inden Nytår

Gødningspriserne stiger – køb din gødning inden nytår

Indkøb af gødning er en af de største enkeltposter i markbruget, og i raps og hvede udgør omkostningerne til gødning op til 2000 kr. pr. ha. Samtidig presser efterspørgslen på det store tyske marked priserne på de gødningstyper, vi bruger herhjemme.

Ny tysk gødningsforordning presser markedet

Planteavlskonsulent Ole Schou har fokus på gødningsmarkedet og skriver om det på kornbasen.dk, og han vurderer, at prisen på gødning kan stige de kommende måneder. Det stigende pres på markedet skyldes blandt andet ændringer i den tyske landbrugspolitik.

– Tyskerne har fået en ny gødningsforordning, der i store træk minder om den danske, og det betyder, at de skal til at købe de gødningstyper, der ligner de, som de danske landmænd bruger. På den baggrund er det svært at forestille sig, at priserne falder, siger Ole Schou.

Skal du vælge fast eller flydende? Og falder prisen på P?

– 18 til 20 pct. af det danske gødningsmarked dækkes af flydende gødning, som nu er steget i pris. Og så forsvinder et af argumenterne for at bruge den flydende. For nogle avlere er der dog andre fordele end prisen, så gødningen vil stadig være attraktiv for nogle. Det handler om præcision, graduering og de fordele, der er i logistikken, fortæller Ole Schou, der holdt oplæg om gødningsmarkedet på årets tre store planteavlsmøder, der blev afholdt i denne uge i VKST.

Som en lille ekstra krølle på halen i forhold til gødningsmarkedet, påpeger Ole Schou, at prisen på P på verdensmarkedet er faldet 30 pct., og dermed er det den laveste pris i 10 år. Men prisfaldet på verdensmarkedet er bare ikke slået igennem på det danske marked, hvor prisen stadig er høj.

– Priserne på de gødninger, der indeholder meget P, som fx DAP (NP 18-20), vil også falde i Danmark i løbet af vinteren, når nye varer kommer i markedet. Men de NPK-gødninger, der blot indeholder lave mængder P, fx 3 pct. eller 4 pct. P i de klassiske NPK-gødninger, vil naturligvis ikke berøres ret meget, fortæller Ole Schou.

Planteavlskonsulentens anbefalinger: Køb gødning inden nytår

Der er nok at holde styr på i markedet, men Ole Schou giver et par gode, konkrete råd til dig, der endnu ikke har handlet gødning:

– Først og fremmest skal man undersøge markedet rigtig godt og ikke bare taget det, man bliver budt. Det betaler sig at spørge flere steder, for hvis sælgerne mærker, at de får forespørgsler på prisen men ikke får handlen, så mærker de konkurrencen og giver en skarpere pris næste gang, du spørger, siger Ole Schou.

Planteavlskonsulenten anbefaler:

  • Undersøg markedet godt og spørg flere steder
  • Husk, at der også er gode gødninger fra Polen og Litauen
  • Lad dig ikke overtale til at købe gødning til 36 meter, hvis du kører på 24 meter

Og endelig understreger Ole Schou, at man bør få handlet inden nytår:

– Der er ingen grund til at udsætte købet af N-gødning yderligere, for der er intet, der tyder på, at priserne bliver lavere – snarere tværtimod. Husk også, at der hos flere forhandlere kan fås kredit frem til fx marts, lyder det fra planteavlskonsulenten.

Back To Top
TILMELD DIG VKST NYHEDSBREV