Griseproducenterne bevarer soliditeten på trods af omstændighederne

11. februar 2022

2021 var ikke et af de bedre år for griseproducenterne med faldende afregningspriser og stigende foderpriser. Dog viser analysen, at alle grene af griseproduktionen formår at holde og endda forøge deres solidaritetsgrad.

2021 var ikke et år i griseproducenternes tegn. Modsat planteavlere og mælkeproducenter har griseproducenterne i år været vidner til en hård kost med fald i afregningsprisen på smågrise og grisekød kombineret med stigende foderpriser.

Økonomirådgiver Casper Elkjær Christensen fra VKST præsenterer her tallene fra landets største regnskabsanalyse af de tidlige regnskaber, som VKST i samarbejde med LandboSyd, Landbonord og KHL har foretaget på 250 regnskaber.

Den korte udgave:

  • Lav notering
  • Høje foderomkostninger
  • Størst tab 30 kg-eksport, mindst tab på slagtegrise
  • Større lønomkostninger og energiforbrug over hele linjen

30 kg-grise-producenterne lider det største tab

Den største faktor er, at vi har en faldene grisenotering, som påvirker producenterne rigtig hårdt. Især soholderne, der producerer 30 kg-grise, og som har eksport til udlandet, er hårdt ramt.

Vi kan også se, at det er dem, der har det største tab i resultatet efter finansiering.

Notering på slagtegrise-producenter startede året med at skyde i vejret i løbet af foråret og toppede på 11,90 kr. pr. kg. Efter kort tid dykkede noteringen, og efter sommerferien var noteringen 9 kr. pr. kg. Noteringen endte året på 8,40 kr. pr. kg.

Resultat efter finansiering

Resultat efter finansiering-gris-2021

Noteringen 2019-2021

Noteringen 2019-2021

Kigger man på resultat efter finansiering, er sohold med 30 kg.-produktion faldet med ca. 2.000.000 kr., og slagtegrise faldet med 395.000 kr.

Grunden til, vi ikke ser et lige så stor tab hos slagtegris-producenterne som hos FRATS-produktion, skyldes, at slagtegris-producenterne har været godt begunstiget af de gode resultater i marken.

Sohold 30 kg – Resultat efter finansiering pr. årsso

Stigende kapacitetsomkostninger og fremstillingspriser

Kapacitetsomkostningerne er generelt steget, især lønudgifterne og omkostningerne til energi og brændstof på grund af de stigende priser.

Kapacitetsomkostninger og fremstillingspriser

Kigger vi på fremstillingspriserne er den for 7 kg produktion steget med ca. 17 kr. pr. 7 kg gris, dette skyldes primært stigende foderomkostninger, dette gælder både for 7 kg og 30 kg produktion.

Fremstillingspris – Søer 7 kg

Kigger vi på fremstillingsprisen hos slagtegris-producenterne, ser vi den er faldet lidt. Det skyldes primært, at smågrisene er blevet billigere i indkøb, men vi ser også, at foderpriserne er steget.

Fremstillingspris – Slagtesvin

Neden for ses en graf af resultat efter finansiering med de forskellige driftsgrene for 2020 og 2022. Her kan man tydeligt se, hvordan resultatet for de forskellige driftsgrene har ændret sig.

Resultat efter finansiering

Resultat efter finansiering-gris-2021

Endnu et udfordrende år i vente i 2022

2022 kan blive endnu et udfordrende år for griseproducenterne. Stigningen i foderpriserne og presset på salgspriserne gør det til en stor udfordring, hvis der ikke sker en ændring i markedet snart. Det afgørende i den sammenhæng er timingen af, hvornår den forventede prisændring sker.

Vil du vide mere om resultaterne fra griseproduktionen, er du mere end velkommen til at kontakte økonomirådgiver Casper Elkjær Christensen. VKST afholder også Årsmøde i griseproduktionen d. 3. marts, hvor økonomikonsulent Finn Skotte også vil komme nærmere ind på resultaterne for 2021 med både lokale og landsdækkende resultater.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)