Grøn trepart: Sådan bruger du din udtagningskonsulent
12. marts 2025Af Steen Riber, Vicedirektør i VKST
Foråret nærmer sig, og det er tid til en status på arbejdet med den grønne trepart.
I VKST har vi på det seneste haft både pop-up møder, vinterfaglige møder, kaffemøder og individuelle møder, hvor vi har mødt et flertal af landmænd, som går konstruktivt ind i de opgaver, der følger med den grønne trepart. Men vi møder også bekymringer og modstand – og det er helt forståeligt.
Kvælstof er i fokus
Kvælstofreduktionen er fortsat den store udfordring i store dele af Østdanmark, og tidsplanen er stram. Derfor fokuserer vi i første omgang vores indsats her.
På landsplan skal der reduceres med næsten 14.000 ton fra 2027. Det, vi ikke når at reducere gennem kollektive virkemidler såsom minivådområder, vådområder og lavbundsarealer, vil i stedet komme som markregulering fra 2027.
For at sætte det lidt i perspektiv: I 2025 er vi underlagt markreguleringer med målrettede efterafgrøder, som giver en reduktion på 3.500 tons på landsplan. Det giver et billede af, hvor stort et arbejde vi har foran os…
SEGES har regnet på potentialet for kollektive virkemidler, og på Sjælland er der en teoretisk mulighed for at etablere over 3.000 minivådområder samt lave vådområder og lavbund på over 24.000 ha. Hvis vi formår at komme langt med det, er der reelt mange deloplande, hvor man kan blive fritaget fra markregulering.
Desværre er der også en række særligt udfordrede deloplande, hvor vi ikke kan reducere nok med kollektive virkemidler. Her kommer man ikke uden om markregulering, og vi er i fællesskab nødt til at finde kreative løsninger.
Det bedste, vi alle kan gøre lige nu, er at stå sammen. Jo flere kollektive virkemidler, vi får etableret nu, jo mindre bliver behovet for markregulering efterfølgende
Ansøgning om minivådområder fra maj 2025
Vi forventer, at der åbnes for ansøgninger til minivådområder i maj 2025 med ansøgningsfrist i udgangen af oktober 2025. Vi forventer desuden, at der kommer en ny ansøgningsrunde i første halvdel af 2026.
Hvis du har arealer, der kan indgå i lavbunds- eller vådområdeprojekter, er det typisk kommunen eller Naturstyrelsen, der skal drive processen. Meld det meget gerne ind til vores udtagningskonsulenter, så de kan tage det med i udarbejdelsen af omlægningsplanerne i den grønne trepart.
Udtagningskonsulenternes tid skal optimeres
Vores udtagningskonsulenter kan hjælpe dig med at lave ansøgning om minivådområder uden beregning, ligesom de kan hjælpe dig med dialogen med kommunerne og Naturstyrelsen om større vådområder og lavbund.
Men generelt har udtagningskonsulenterne på Sjælland travlt på grund af det store arbejde, som ligger foran os alle. Derfor skal de sjællandske udtagningskonsulenter have tilført flere ressourcer. Vi afventer Ministeriet for Grøn Trepart, men i VKST er vi allerede i fuld gang med opgaverne – også selvom vi endnu ikke har afklaring på finansieringen fra ministeriets side.
Vi er dog nødt til at optimere udtagningskonsulenternes tid, som situationen er lige nu. Det betyder, at der kan være ventetid på besøg, men vi registrerer naturligvis alle henvendelser og vender tilbage så snart, der er mulighed for at planlægge et besøg i jeres område.
Vi håber, at I har forståelse for, at vi er nødt til at tage højde for bedst mulig effektivitet og planlægning af udtagningskonsulenternes tid. Vi er nemlig tvunget til at reducere det hidtidige tidsforbrug pr. minivådområde med over 50 % for at have en realistisk chance for at nå det hele med de ressourcer, vi kan forvente at få i 2025 fra Ministeriet for Grøn Trepart.
Sådan undersøger du selv mulighederne for din ejendom
På www.landmand.dk kan du selv se, hvilke muligheder der er på din ejendom.
Hvis du er i tvivl om, hvordan du gør, har vi lavet en guide til dig her.
Sådan kontakter du vores udtagningskonsulenter
Hvis du ønsker hjælp fra en udtagningskonsulent, skal du sende en mail med følgende oplysninger:
- Navn, telefonnummer, mailadresse, adresse og CVR-nummer
- Hvad du ønsker at få hjælp til, fx:
- besøg for at se minivådområde
- har arealer, der kan indgå i omlægningsplaner til vådområde, lavbund, jordfordeling eller lignende – og som du ønsker, vi bringer ind i den lokale trepart
- har interesse i tilskudsmuligheder for skovrejsning
- Et kort med angivelse af stedet, hvis muligt – det hjælper os i sagsbehandlingen.
Send mailen til udtagning@vkst.dk. Du modtager et autosvar, der bekræfter, at vi har modtaget mailen, og så vender vi tilbage hurtigst muligt.
Du skal ikke være nervøs for, at vi glemmer dig – ved planlægning af besøg kan der gå et par måneder, inden du hører fra os. Det skyldes, at dit besøg skal planlægges med andre besøg i samme geografiske område.
Ikke alle arealer er egnede til minivådområder
Måske du allerede på forhånd vurderer, at muligheden for minivådområder på din ejendom er urealistisk – i så fald er det ikke nødvendigt, at du søger om hjælp fra udtagningskonsulenterne. På den måde kan vi bruge både vores og dine ressourcer bedst muligt.
Udtagningskonsulenternes tommelfingerregel er, at dræn, der ligger dybere end 1,75 meter, vil kræve, at man ændrer terrænet meget for at få effekt af minivådområdet, og her vil tilskuddet ikke dække alle omkostninger.