Historisk høje priser på maltbyg: Nu er det ekstra vigtigt at fokusere på kvaliteten

30. maj 2022

Danske landmænd producerer noget af den bedste maltbyg i verden, og eksporterer til adskillige lande. Prisen på maltbyg er på det seneste år eksploderet til en historisk høj pris, og det er derfor blevet vigtigere end nogensinde, dels at sikre produktionen af perfekt maltbyg, og dels at optimere avlen.

Derfor afholder VKST en Temadag om Maltbyg, hvor alle elementerne i dyrkningen gennemgås. Lige fra sortsvalg, såning og plantebeskyttelse, til den perfekte tærskning.

– Det sker hvert år, at maltbyg bliver kasseret, fordi kornet ikke overholder kvalitetskravene. Det er derfor vigtigt at fokusere på de faktorer, der sikrer, at maltbygavlen ikke falder for kvalitetskravene – især med de her priser, siger planteavlskonsulent i VKST Ole Schou, der står bag temadagen om maltbyg.

Årets avl kan sælges for mere end 300 kr.

Ole Schou fortæller, at priserne er eksploderet til et historisk højt niveau i år, dels pga. det generelle marked, men dels også fordi malterierne i år er villige til at give mere for maltbyggen pga. mangel på samme.

Malterierne er villige til at give mere for den gode maltbyg i år, hvorfor du nu kan afsætte årets avl til 310 kr.

– Det har været nogle dårlige maltbyghøste de forgange år i Europa, så malterierne er villige til at give mere for den gode maltbyg i år, hvorfor du nu kan afsætte årets avl til 310 kr., og til både 2023 og 2024 kan du tegne kontrakt til henholdsvis 265 kr. og 220 kr., forklarer Ole Schou og fortsætter:

– Det er rekordhøje priser, så det er endnu mere vigtigt, at du netop nu satser på kvaliteten, så byggen lever op til kvalitetskravene på maltbyggen og ikke bliver kasseret.

Kom til temadag og få inspiration til, hvordan du sikrer et sikkert, højt udbytte og en optimal kvalitet

VKST afvikler temadagen om maltbyg på dets forsøgsarealer i Slimminge mandag den 13. juni. På dagen kan du se og høre om de nye maltbygsorter, der er på vej, og du kan møde forædlerne og høre om fordelene ved de nye sorter. Konsulenterne fra VKST viser rundt til de forskellige parceller og forsøg, hvor firmaerne også vil opstille deres stande og gennemgå og belyse de væsentlige emner i maltbyg-dyrkningen.

Inden for såning vil der på dagen blive set på bejdsning, udsædsmængder, såsædskvalitet, samblanding med gødning, rækkeafstand, sådybde m.m.

Allerede nu kan vi i parcellerne i forsøgsmarkerne se effekterne af forskellige gødskningsløsninger til maltbyg

– Og inden for gødning skal vi kigge på placering af P og tidspunktet for senere N-tilførsel. Allerede nu kan vi i parcellerne i forsøgsmarkerne se effekterne af forskellige gødskningsløsninger til maltbyg, så det bliver spændende at se på, siger Ole Schou og fortsætter:

– Derudover skal vi også tale med malteriet, som viser prøver på den færdige malt, og på vigtigheden af, at vi producerer den perfekte maltbyg, siger Ole Schou.

Bryggeriet Braunstein fra Køge er også på programmet, som med smagsprøver skal vise de forskellige typer øl, der produceres fra dansk maltbyg.

Tilmelding til maltbygdagen er nødvendig

Temadagen afholdes på forsøgsmarken ved Slimminge mandag den 13. juni fra kl. 13.00-16.00. Arrangementet er gratis, men VKST forventer et stort fremmøde, så tilmelding til dagen er nødvendig i forhold til planlægning og forplejning.

– Kom med til markvandringen, så du kan hente inspiration med hjem til, hvordan du sikrer et sikkert, højt udbytte og en optimal kvalitet af din egen maltbyg, lyder den afsluttende opfordring fra Ole Schou.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.