Tre landmænd: Det skal der ske på min bedrift i 2021
15. januar 2021VKST har spurgt tre forskellige landmænd, hvad de har i støbeskeen for 2021. For nogle skal der ske ændringer i planteavlen, nogle skal investere i nyt og en anden køre videre i sporet fra 2020.
Nyt gødningssystem i roerne og ny amerikaner silo
Niels Paaske fra Dannemare på Lolland dyrker byg, hvede og roer. I år har han lidt småændringer på programmet, hvor han blandt andet vil forsøge sig med en ny gødningsteknik i roerne.
-Vi har lavet lidt om på gødningssystemet i roerne, hvor vi sætter en ekstra gødningstand på, så der nu er to gødningstænder pr. roerække. Det er et forsøg, vi har forsøgt os med før, men gik væk fra, men nu er vi gået op i gødningsmængden, så nu vil vi forsøge igen. Det skulle gerne give en bedre fordeling af gødningen, at roerne i stedet for kun at få gødning på den ene side, får på begge sider nu.
-På den måde bliver det ikke så koncentreret, og vi kan måske undgå at det svider på roerne, hvis der kommer for meget. Så vi håber på en bedre optagelse af kvælstofgødningen og dermed en bedre fremspiring af roerne, siger Niels Paaske.
Derudover håber Niels som så mange andre landmænd, at vejrguden holder hånden over landbruget og giver et lige så godt vejr som i 2020, hvor han var meget tilfreds med udbyttet.
-Det må meget gerne være på samme niveau i år, siger Niels og tilføjer, at der også er andet nyt på støbeskeen i år:
-Vi skal have bygget ny kornsilo, en amerikanersilo, her i foråret, så vi kan få lagret alt kornet hjemme i stedet for at have noget lagret ude, som vi plejer. Så det glæder vi os til.
-Og så håber jeg, at vi får det roefrø med Gauchobejdsning. Det var hårdt for roerne med angreben af Trips, så jeg håber, at vi får dispensationen i år.
Skal trække vejret efter mange investeringer i 2020
Bjørn og Lise Rasmussen fra Fuglebjerg på Sjælland dyrker økologisk og kigger frem mod et 2021 med lidt færre investeringer end i fjor.
-Vi købte en del i 2020. bl.a. en ejendom, så vi glæder os til at trække vejret lidt uden de store ting på tegnebrættet i år. Med de faldende grundpriser, vi har som økologer, tænker jeg også, at det er en rigtig god ting, siger Bjørn Rasmussen.
-Vi skal selvfølgelig passe afgrøderne, som vi plejer at gøre, men vi skal også lave lidt ændringer i planteavlen. Vi skal forsøge os med lupiner i år. Vi har hestebønner i forvejen, så det passer rigtig godt, når vi skal prøve noget nyt. Lupiner vinder jo mere og mere frem, og det skulle gerne give os et større udbyttepotentiale, siger Bjørn Rasmussen.
– Og så har vi planer om at lave et forsøg, hvor vi skal se, om vi kan nedfælde gyllen i hveden i stedet for at lægge det oven på jorden og så se, om vi kan udnytte kvælstoffen bedre på den måde, og dermed få en bedre fremspiring. Som økologer bliver vi jo nødt til at udnytte det, vi har, og med vores eget biogasanlæg, har vi en rigtig god biogasgylle, og så vil vi prøve at udnytte det lidt yderligere ved at nedfælde det i jorden. Vi har dog ikke selv grejet til det, så det kræver, at vi får noget hjælp fra en maskinstation, afslutter Bjørn Rasmussen.
Fokus på højværdiafgrøder
Mogens Feldthusen står med planteavlsdelen på Brandelevgård ved Næstved på Sydsjælland, og han er ikke i tvivl om, hvor fokus skal ligge i år.
-Vores fokuspunkter er som altid vores højværdiafgrøder, hvor der er tre slags græsfrø samt spinat. Halvdelen af det dyrkede areal fodres op i svinebesætningen og den anden halvdel dyrkes med salgsafgrøder. Sidste forår begyndte vi at dyrke ærter for at bruge dem til udlæg af engrapgræs. Det vil vi fortsætte med i år, hvor der samtidig vil være fokus på at placere kvælstof til frøudlægget for at få skudt frøet godt i gang, siger Mogens Feldthusen.
-Og så har vi lige investeret i en ny radrækkerenser, der skal rense spinaten til at starte med. Vi kan jo lide det eller lade være, men klimadebatten er kommet for at blive, og så bliver vi jo nødt til at forholde os til det, og så må vi bare udnytte de teknologiske muligheder vi har til rådighed for at mindske kemien. Renseren kan også blive aktuel i andre afgrøder. Den kan rense ned til 30 cm., så hvem ved, måske vi også kommer til at bruge den i korn og rapsen. Det er jo et spørgsmål om at se muligheder, siger han og fortsætter:
-Men ellers er det meget lige ud af landevejen lig med 2020. De to foregående vækstsæsoner har været helt fantastiske, hvor der er høstet rigtig gode udbytter i alle afgrøder og ikke mindst det gode høstvejr i sæson 2020, vil vi huske længe. Så lad os håbe det kan gentage sig i 2021. Vi har lige fået leveret to nye mejetærskere til kommende sæson, så der er ikke de store investeringsplaner for 2021.