Hvad tjener du egentlig på din planteavl?
27. juni 2024Hvad tjener du egentlig på din planteavl? Kan du gøre det bedre? Hvad tjener din nabo? Bør du gøre det samme?
De spørgsmål har mange landmænd øst for Storebælt fået svar på. Og det kan du også! For med et DBII Tjek på dine afgrøder kan du blive klogere på din planteproduktion og sammenligne din bundlinje med tilsvarende virksomheder – og naturligvis optimere med det samme.
Læs her, hvordan fire forskellige landmænd har fået stort udbytte af at være med i DBII Tjek hos VKST.
Vil ikke undvære det igen
Mogens Feldthusen skal være med i DBII Tjek Mark igen i år for fjerde år i træk. Og det er der en god grund til.
-Det giver et rigtig godt overblik over, hvor vi ligger henne, og hvad det er for nogle afgrøder, vi tjener vores penge på, så vi kan optimere ud fra rapporten, siger Mogens Feldthusen og fortsætter:
-Man får øjnene op for, hvor omkostningerne ligger henne med et DBII Tjek. Og går man op i det med liv og sjæl, som jeg gør, så får man det helt nuancerede billede, og det ville jeg ikke undvære i dag. Bestemt ikke.
Men trods Mogens Feldthusens store begejstring for DBII Tjek, skulle han dog alligevel overtales til at være med i første omgang.
-Jeg blev spurgt flere år i træk og sagde nej hver gang, men til sidst takkede jeg ja, og det har jeg aldrig fortrudt. Det er et vigtigt værktøj i vores planteavl i dag.
Læs eller genlæs hele artiklen med Mogens Feldthusen her.
Det perfekte overblik over afgrøderne
Også Carsten Brædder har været glad for DBII Tjek. Det har fået ham bekræftet i, at han gjorde det helt rigtige.
– Det viste sig gennem et DBII Tjek, at vi stadig kan dyrke roer på trods af det lave afkast, så længe vi selv står for driften – lige fra såning, sprøjtning og til selv at tage roerne op med en gammel roeoptager. I den forbindelse har vi også fået lavet en maskinanalyse for at se, om det kan svare sig at køre med en ældre roeoptager. Heldigvis viste en maskinanalyse, at vores ældre roeoptager kan tage roer op til samme pris som andre, siger Carsten Brædder.
Du kan læse hele interviewet med Carsten Brædder her, hvor han også fortæller om, hvad han har ændret i sit markbrug, efter han har fået foretaget DBII Tjek.
Det er de her fire afgrøder, jeg tjener penge på
Jens Ellegaard fra Sjælland er heller ikke i tvivl om, at DBII Tjek er et godt produkt til planteavlen. Med DBII Tjek ved han nemlig præcis, hvilke afgrøder han tjener sine penge på.
–Det er frøavlen, det er spinat og kløver og græsfrø, jeg tjener pengene på, siger Jens Ellegaard, da VKST tager en snak med ham om DBII Tjekket.
Han har dog også fundet ud af, at der også er nogle afgrøder, som ikke går så godt som forventet for ham pga. hans jordtype, og det havde han ikke været klar over, hvis han ikke fik foretaget DBII Tjek. Læs artiklen med Jens her og se, hvilke afgrøder, der ikke passede til jordtypen.
Én mark trak hele gennemsnittet ned
Også Henrik og Thomas fra Brdr. Madsen og Søn I/S har fået øjnene op for de mange fordele, et DBII Tjek giver. De har fået foretaget DBII Tjek siden 2016 og opdagede, at en af deres marker ikke leverede efter hensigten.
-Vi havde 100 ha med raps, hvoraf de ca. 30 ha gav alt for lidt. Det betød, at rapsen kun gav 4 tons i gennemsnit, og det var alligevel en øjenåbner, for vi var egentlig glade for vores udbytter. Det var en enkelt mark, der havde trukket meget ned, og så måtte vi jo og finde ud af, hvad vi skulle gøre for, at den mark ikke faldt igennem igen.
Læs artiklen med Henrik og Thomas her og find ud af, hvorfor den ene mark trak så meget ned. Og læs også om, at Brdr. Madsen har haft et forbedringspotentiale på hele 67 procent.
Vil du også have DBII Tjek?
Ønsker du også at kende din bundlinje lige efter høst og have mulighed for at benchmarke din planteavl og optimere din bundlinje med det samme? Så læs meget mere om DBII Tjek her, og tag fat i planteavlskonsulent Peter Balslev på telefon 5786 5063.