Hvor står du og hvad gør du, når fristen for frivillige BNBO-aftaler udløber ved nytår

20. december 2022

I 2019 besluttede et næsten enigt Folketing, at kommunerne og vandværkerne inden udgangen af 2022 skulle indgå lokale, frivillige aftaler om at beskytte drikkevandsboringer mod brug af pesticider. Her får du status på, hvad det betyder, hvis der er BNBO på din ejendom, men der ikke er lavet en frivillig aftale.

Kort før udgangen af 2022 er status den, at der på landsplan kun er indgået ganske få frivillige aftaler. Derfor har vi fået flere henvendelser fra landmænd, der er i tvivl om, hvad de må på deres BNBO-areal efter nytår, hvis de ikke har lavet en frivillig aftale.

Beslutning om et generelt sprøjteforbud er en politisk beslutning

Af den politiske BNBO-aftale fremgår det, at hvis ikke der indgås nok frivillige aftaler inden udgangen af 2022, skal der indføres et generelt sprøjteforbud i BNBO-områderne.

På grund af regeringsforhandlingerne er Folketinget blevet forsinket i forhold til at evaluere kommunernes og vandværkernes BNBO-indsats. Der er derfor endnu ikke taget en Folketingsbeslutning om et eventuelt lovforbud mod anvendelsen af sprøjtemidler i BNBO.

Hvad må du på et BNBO-areal uden frivillig aftale

Da der ikke er en lov med forbud mod anvendelsen af sprøjtemidler i BNBO, kan du også efter den 1. januar 2023 fortsætte med at dyrke din jord, som du plejer. Først når Folketinget ved lov beslutter noget andet, er den nye lov gældende.

VKST er også af den opfattelse, at du kan indgå frivillige aftaler frem til, at der forelægger en eventuel ny lov på området. Det vil sige, at der kan laves frivillige aftaler mellem landmand og vandværker / forsyningsselskaber i løbet af 2023, hvis begge parter er enige om det.

Landbrug & Fødevarer opfordrer til, at den lokale proces forlænges

Landbrug & Fødevarer har sammen med vandværksforeningerne opfordret Folketinget til at forlænge og skærpe den lokale proces med frivillige aftaler.

Det er stadigvæk vurderingen at lodsejers, vandselskabets og kommunens interesser bedst varetages med frivillige aftaler på ekspropriationslignende vilkår eller kommunale påbud, hvor erstatningen kan afgøres i taksationssystemet. Det er langt at foretrække fremfor et politisk bestemt generelt sprøjteforbud fra Christiansborg.

I forbindelse med erstatningerne har Landbrug & Fødevarer foreslået, at finansieringen skal ske gennem en national drikkevandsfond og ikke som nu via vandtaksten hos den lokale vandforsyning.

Drikkevandsbeskyttelse er en del af det nye regeringsgrundlag

Den nye SVM-regering skriver i regeringsgrundlaget, at det går alt for langsomt med at beskytte og indgå frivillige aftaler i BNBO. Regeringen vil tage initiativ til en akut-plan for at beskytte boringerne (BNBO-områder). Planen skal sikre, at alle parter gør en stor indsats, og der er incitament til at indgå aftaler. Eksempelvis nævnes det, at vandværkerne skal have bedre mulighed for lange afskrivningsperioder og lån og Regeringen ønsker, at Drikkevandsfonden være et led i at løse den opgave.

Sprøjteforbud på 200.000 ha er lagt i skuffen

Lige inden Folketingsvalget foreslog en samlet rød blok, at der skulle være yderligere sprøjteforbud på 200.000 ha landbrugsjord. VKST har med stor interesse fulgt regeringsforhandlingerne, da vi forventer, at store dele af Sjælland og Lolland-Falster kunne rammes af et nyt stort sprøjteforbud.

Den nye SVM-regering fastslår i regeringsgrundlaget, at der er brug for betydelig mere viden om det eksakte behov for beskyttelse af grundvandet. Regeringen vil derfor lave en kortlægning af de 640.000 hektar, der i dag er udpeget som indsatsområder. Derudover skriver regeringen, at grundvandsbeskyttelsen skal tænkes sammen med etablering af ny natur og andre initiativer. For eksempel fremgår det af regeringsgrundlaget, at man vil fremlægge en skovplan for at etablere 250.000 ha ny skov. Vi må forvente, at en skovplan indgår i grundvandsbeskyttelsen.

VKST arbejder fortsat med grundvandsbeskyttelse og BNBO som et fokusområde i 2023.

Der er flere årsager til, at der er lavet få BNBO-aftaler, og dem kan du blandt andet læse om i debatindlægget fra bestyrelsesmedlem Sara Wilken Jul Sørensen.

Yderligere oplysninger om VKST’s politiske arbejde med grundvandsbeskyttelse hos erhvervspolitisk konsulent Erik Hansen Blegmand på tlf.  5786 5087.

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Bliv medlem af VKST

– Vi er landbrugets stærke politiske stemme

Vælg din medlemsform:

"*" indikerer påkrævede felter

Bedriftsmedlem

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*

"*" indikerer påkrævede felter

Andre medlemskaber

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*