-Hvornår har vi fejlet så vanvittigt, at folk ikke kender til landbruget?
18. september 2023For Preben Bjerregaard fra Ellesgaard på Bornholm er en ESG-rapport meget mere end blot et krav fra bankernes og EU’s side. Det handler om at forholde sig til, hvordan man driver sin forretning og om at fortælle en historie.
-Og det har vi været mega dårlige til førhen, siger Preben Bjerregaard.
Når han har gæster på sine griseproduktion, elsker han at vise rundt og fortælle, hvordan hele virksomheden er bygget op, og hvordan proceduren i produktionen er.
-Jeg fortæller, at der ligger en mark med noget korn lige ved siden af. At jeg høster kornet og kommer det op i den store silo. At jeg bruger kornet til at fodre mine grise. Og at grisenes affald bliver brugt som næring til kornet. Og at cirklen fortsætter sådan, fortæller Preben Bjerregaard.
Han forklarer, at gæsterne bliver fascinerede, når de hører om den – lettere simplificerede – fortælling om cyklussen på gården.
Vi er verdens ældste erhverv, og folk kender ikke historien
-Og det rører noget i mig. For hvornår har vi fejlet så vanvittigt, at folk ikke kender historien i landbruget. Vi er verdens ældste erhverv, og folk kender ikke historien, siger Preben Bjerregaard.
Preben Bjerregaard i sin griseproduktion på bornholm
-Det skal vi blive bedre til. Og det her er bare en start.
Vi skal lære at forholde os til vores forretning
Preben Bjerregaard har skrevet ESG-rapport de seneste tre år, og derfor også før det blev et krav fra banker om omverdenen.
Og det gør han, fordi han får værdi ud af det.
-Jeg mener, at det giver værdi at fortælle om og skrive om, at jeg har forholdt mig til fx, hvor meget energi jeg bruger, og hvad kan jeg gøre for at reducere det. Og jeg bliver helt høj af, hvor meget jeg allerede har gjort, og det kan være med til at give mig selv et skulderklap, siger Preben Bjerregaard og fortsætter:
-Man kan ikke blive skarp til fortællingen om det, hvis man ikke forholder sig til det. Styrken om min egen fortælling. I forhold til, hvad vi har gjort og gør. Det ruster mig til at blive stolt af det landbrug, vi har, og det giver mig ro i maven om, at det skal vi nok klare det her.
Omverdenen stiller flere og flere krav til landbruget
Den 45-årige bornholmer fortæller også, at der er værdi i at sætte sig ned og få det hele konkretiseret, så man sort på hvidt kan se, hvorvidt man udvikler sig i den rigtige retning eller ej.
Derudover er han af den overbevisning, at ESG og bæredygtighed ikke blot er pop-fænomener, der stilner hen igen. Og både aftagere, forbrugere og omverdenen generelt er med til at stille kravene til landbruget, og det bør man efterleve.
Vi er sgu egentlig ret seje os landmænd
-ESG og bæredygtighed er følelser og meget mere end bare rå tal. Og følelser vil altid være afhængigt af modtageren. Så modtageren skal have en positiv vinkel til aftageren, og det kan vi skabe med fortællingen om det gode landbrug og vores udvikling, forklarer Preben Bjerregaard og uddyber:
-For vi er sgu egentlig ret seje os landmænd, og jeg har en fornemmelse af, at vi ikke stopper op nu. Bæredygtighed og klima er som at køre på et tog, der kører rimelig hurtigt, og vi tager alle med på turen med vores historier.
Gør kun tiltag, der er bundlinje i
På den 1.400 ha store griseproduktion ved Ibsker på den bornholmske østkyst mellem Svaneke og Nexø, ønsker Preben Bjerregaard ikke at gøre ting i blinde. Han vil vide, hvorfor tingene er, som de er. For ellers kan han jo ikke ændre dem.
Og så betyder bundlinjen alt. Er der ikke bundlinje i det, bliver det ikke ændret. Heller ikke selvom det er bedre for klimaet.
Det er jo fedt, at vi kan blive ved med at udvikle os og optimere
-Jeg gør jo kun tingene, fordi der er bundlinje i det. Der er der heldigvis i de fleste bæredygtighedsstiltag. Jeg har skiftet alle mine lysstofrør ud, fordi der er bundlinje i det. Jeg bruger gylleforsuring, fordi der er bundlinje i det. Jeg bruger mindre foder til mine grise, fordi der er bundlinje i det, forklarer den bornholmske landmand.
-Vi arbejder med det hele tiden, og det er jo fedt, at vi kan blive ved med at udvikle os og optimere. Tænk, at vi i dag kan gro en gris med 1 kg tilvækst på 1,3 kg foder og få det til at lykkedes. Det er fedt, siger han.
Og skal Preben Bjerregaard blive ved med at producere animalske produkter, bliver han også nødt til at tænke bæredygtigt – ellers får han ikke lov til at blive ved, spår han.
-Det er license to produce. Folk efterspørger dokumentation, og de vil følge nogle footprints. Det har vi som erhverv været for dårlige til førhen, men med ESG-rapport og bæredygtige tiltag, så kommer vi et skridt foran, afslutter han.