Hvornår skal vi tage første slæt til ammekøerne, fårene og hestene?
2. juni 2023Det kribler for at komme ud og tage første slæt til de dyrearter, der gerne vil have lidt struktur i deres grovfoder, nemlig wrappen til ammekøer, får og heste. Rundt omkring er 1. slæt ved at blive taget, mens andre har is i maven og venter nogle uger endnu. Alle marker mangler vand, og samtidig er fordampningen fra græsmarkerne enorm.
Foran os ligger mindst 2 uger med tørvejr. Der vil derfor være alle muligheder for at få høstet en god kvalitet, enten som stak eller som wrap.
Man skal gøre sig forskellige fodringsmæssige og økonomiske overvejelser inden man går i gang.
Hø
Det allerbilligste er at lave hø af 1. slæt. Her sparer man plastikken, som de seneste par år er blevet rasende dyr. Hvis man vil være sikker på at få høet helt tørt på marken, skal man vente 2 uger endnu, hvis man har at gøre med kløvergræs af almindelige græsmarksblandinger. Det skyldes at sukkerindholdet endnu er relativt højt. Hø med højt sukkerindhold kan føles tørt, men for tidlig høstet hø kan selvantænde og der findes mindst 1 gård i hvert sogn, som er nedbrændt pga. hø, som er bjerget for tidligt. Har man naturgræs fra enge eller overdrev og lignende, kan man godt lave hø nu.
Wrap
Wrap er det mest almindelige og langt den dyreste høstform. Derfor er det vigtigt, at der er så meget foder som overhovedet muligt i hver balle. Men når det handler om foder til f.eks. ammekøer, kan man meget let komme til at høste lidt for tidligt, når man ønsker de mange foderenheder i ballerne. Mange foderenheder betyder høj kvalitet. Wrap af kløvergræs der ikke er gennemskredet, kan betyde at f.eks. ammekøer bliver meget tynde i maven med mindre de også fodres med halm. Derfor kan det nogle gange være bedre at vente med 1. slæt, så foderet passer til ad-libitum fodring, hvor wrap fodres døgnet rundt som det eneste foder. Høstomkostningerne bliver derved lidt højere, men fodringen bliver måske noget nemmere. Husk at wrappen skal være relativ tør. I det vejr vi har lige nu, skal fortørringen være mindst 24 timer og helst 36 timer inden man presser.
Markstak
Hvis man vil fremstille foder, som passer til ammekøernes behov og samtidig er billig, bør man kraftig overveje at lave markstak af snittet kløvergræs. Denne høstform kan være aktuel, hvis man har mere end 10-15 ammekøer. Man kan sagtens vente 10 dage endnu med at skårlægge. Prisen for at snitte græs og lave stak er stort set uafhængig at kvaliteten og tidspunktet for høst. En anden stor fordel er, at grove planter i marken som f.eks. tidsler og rødkløverstængler m.m. snittes fint og køerne kan ikke sortere disse ting fra i krybben. En ulempe ved denne høstmetode er, at man hvert år skal have en ny egnet placering for markstakken og noget egnet materiel til læsning. Prisen for fremstilling af en markstak er ofte halv pris i forhold til wrap.
yderligere oplysninger kontakt økologikonsulent Josefine V. Adler eller økologikonsulent Carsten Hvelplund