Indbinding af kvæg, får og geder

1. november 2022

I den økologisk vejledning hedder det stadig ”indbinding” til trods for at man ikke må binde dyrene permanent. Alle ved dog hvad dette gamle udtryk betyder. Det er 1. november og der er nu ikke længere krav om at kvæg, får og geder skal have adgang til græsning. Reglerne for græsningsperioden er som udgangspunkt ens for køer, får og geder med den undtagelse, at der gælder særlige regler for kalve og ungdyr under 12 mdr. Man kan læse mere om det i vejledningen om økologisk jordbrug afsnit 26.3.1.

Det vigtige er, at man får udfyldt skemaet “Logbog for husdyrproduktion“, hvor man skal notere hvornår de enkelte flokke af dyr bliver sat på græs om foråret og hvornår de igen bliver sat på stald om efteråret. Skemaet skal ikke indsendes, men skal opbevares på bedriften til evt. fremvisning for kontrollen. Man kan godt irriteres over endnu et skema, men istedet bør man betragte skemaet som en egenkontrol og en hjælp til at overholde reglerne.

Selv om det i nogle tilfælde kan være nemmere at lade køer, får og geder blive på græs efter 1. november og fodring f.eks. sker i en foderhæk, skal man være opmærksom på, at der skal være et godt græsdække og folden må ikke være mudret og optrådt. Desuden gælder det, som om sommeren, at alle dyr skal kunne søge læ og skygge.

Udegående dyr efter 1. december

Man må gerne lade sine dyr gå ude i de 3 vintermåneder, december, januar og februar. Man skal dog være opmærksom på følgende, som er hentet fra vejledningen:

  • Dyrene skal have udviklet et kraftigt og tæt hårlag
  • Dyrene skal være ved godt huld
  • Der skal desuden tildeles supplerende foder, så dyrene opretholder det gode huld
  • Der skal hele tiden være adgang til rent drikkevand

Der er ikke direkte krav om læskur, men alle dyr skal have adgang til tørt og trækfrit leje. Hvis man ikke har et læskur, så skal landskab og beplantning yde den samme beskyttelse, som et læskur. Hvis der er læskur, skal lejet være både tørt og strøet, og alle dyr skal kunne ligge ned samtidig.

Yderligere oplysninger kontakt økologikonsulent Carsten Hvelplund Jensen

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)