Ingen efterafgrøder: 4% ikke-produktive arealer i 2023 – Hvilke arealer kan jeg så bruge?
24. juni 2022Den nye landbrugsreform træder i kraft den 1. januar 2023, og særligt GLM-kravene har haft stort fokus hos de danske landmænd, der nu skal se sig om efter ikke produktive arealer, hvor efterafgrøder ikke må indgå.
I den nye landbrugsreform vil de 5% Miljø Fokus Områder (MFO), vi har i dag, erstattes af GLM-krav 8. En del af GLM-krav 8 er, at alle landbrugsbedrifter skal have 4 % ikke-produktive arealer. I dag opfylder mange landbrug deres krav om 5% MFO med efterafgrøder. Men efterafgrøder bliver ikke længere en mulighed for at opfylde kravet.
Man må se på mulighederne for at udnytte områder af marken, der giver dårligt udbytte
– Derfor skal mange nu ændre deres drift, siger planteavlskonsulent Tina Hovmand fra VKST.
– Man må se på mulighederne for at udnytte områder af marken, der giver dårligt udbytte, samt eksisterende markkrat og brak til at opfylde de 4%, forklarer hun.
Særlige betingelser for alle arealer
Tina Hovmand beskriver, hvilke arealer der muligvis kan indgå i de 4% ikke produktive arealer. Alle disse arealer har en kvælstofnorm på 0.
Det gælder arealerne:
- Brak
- Blomster- og bestøverbrak
- Eksisterende markkrat
- Markbræmmer
- Småbiotoper
- GLM-landskabselementer, søer og fortidsminder
I nyhedsbrevet fra Planteavlsnyt beskriver Tina Hovmand nøje ovenstående arealer samt, hvilke betingelser arealerne skal opfylde for at være en del af de 4% ikke produktive arealer.
Blandt andet forklarer hun om brak, at der ikke må foretages slæt, afgræsning, høst, pløjning, gødskning og sprøjtning, for at arealerne kan indgå i de 4%, ligesom landmanden risikerer støttenedsættelse, hvis der mangler plantedække på brakarealerne.
Eksisterende markkrat skal individuelt sagsbehandles hos Landbrugsstyrelsen
-Og i forhold til eksisterende markkrat, så har det endnu ikke været muligt for os at afgøre, om en eksisterende remisse kan få lov til at tælle med i de 4%, siger hun og uddyber:
– Eksisterende markkrat skal individuelt sagsbehandles hos Landbrugsstyrelsen via et ændringskort i Internet Markkort, og de kan ikke behandles, før bekendtgørelsen er fastlagt.
Sammenhæng med bioordning for Biodiversitet og bæredygtighed
Tina Hovmand forklarer, at der er en sammenhæng mellem GLM krav 8 og den nye bioordning for Biodiversitet og bæredygtighed.
– For at få adgang til ordningen er det et krav, at der udlægges enten brak eller småbiotoper. Hvis der udlægges mindst 7%, nedsættes GLM 8-kravet fra 4 % til 3 %, hvorved der kan opnås 1% ekstra tilskud i bioordningen, siger planteavlskonsulenten.
Man kan søge bio-ordningen på op til 50% af sit areal, og tilskuddet kan kombineres med grundbetaling. Støtten forventes at blive på 2740 kr./ha.
Læhegn indgår ikke
Læhegn kan ikke indgå i de 4% ikke produktive arealer. Du kan læse mere om begrundelsen i nyhedsbrevet fra PlanteavlsNyt her.
Har du brug for hjælp til at få et overblik over dine arealer og finde ud af, hvordan du kan leve op til de 4% uden at bruge efterafgrøder, så kontakt din planteavlskonsulent i VKST.
(Billede øverst i artikle er print fra Google Maps – tilfældigt udvalgt)