Hvem skal varetage dine forhold, hvis du bliver alvorligt syg?
Fremtidsfuldmagt især nødvendig i landbrug
Landbruget er et aktivt erhverv, hvor der ofte kan opstå farlige situationer. Håndtering af kreaturer, arbejde med store maskiner og besigtigelse af gylletanke er eksempelvis normale hverdagssituationer i landbruget, hvor uheld kan have fatale konsekvenser.
Og det sker desværre alt for ofte.
Det er derfor vigtigt, at du som landmand har gjort dig overvejelser om, hvem der skal varetage dine økonomiske og personlige forhold, hvis uheldet en dag skulle ske for dig.
Spørgsmålet er ikke, hvad årsagen er til, at fremtidsfuldmagten kommer i spil, men derimod om landbrugsvirksomheden kan overleve, uden der er nogen til at træffe de større beslutninger. Det sikrer du dig med en fremtidsfuldmagt.
Selvom du opretter fremtidsfuldmagten i dag, vil den først blive sat i kraft og virke, hvis du en dag bliver syg eller mentalt svækket.
Hvad kan en fuldmagt omfatte i landbruget?
Hvad fremtidsfuldmagten omfatter, afhænger af, hvad du selv bestemmer, den skal omfatte. Ordningen bygger på princippet om aftalefrihed, og din fremtidsfuldmagt kan derfor skræddersyes, så den passer til lige netop dine forhold og ønsker.
Blandt de økonomiske dispositioner, som en fremtidsfuldmagt giver mulighed for, kan den fremtidsfuldmægtige blandt andet bestyre eller sælge din landbrugsejendom, eller investere i aktier og obligationer eller ansøge landbrugsstøtte. Blandt de personlige forhold har den fremtidsfuldmægtige mulighed for at fremsætte ønsker til pleje og omsorg, klage over afgørelser eller at søge aktindsigt i en lægejournal.
Fuldmagten kan være begrænset til et enkelt forhold eller afgrænset til en del af dine forhold eller omfatte alle dine økonomiske og personlige forhold generelt, så den du giver fuldmagten til, får vide rammer til at handle.
Hvordan opretter jeg en fremtidsfuldmagt?
Oprettelsen af en fremtidsfuldmagt består af to trin:
Herefter ligger fremtidsfuldmagten i Fremtidsfuldmagtsregistret, indtil den eventuelt på et tidspunkt bliver sat i kraft af Familieretshuset, fordi du ikke længere er i stand til at varetage dine forhold.
Hos VKST anbefaler vi altid, at du tager stilling til fremtiden og for eksempel får oprettet en fremtidsfuldmagt sammen med et testamente.
Læs også om
Med et testamente har du indflydelse på, hvordan din arv fordeles mellem de efterladte. Det giver dine efterladte klarhed og sikrer din vilje. Arvereglerne er komplicerede, og der er ingen nemme løsninger, når det gælder et testamente. Hos VKST hjælper vi dig med at udarbejde et testamente, der tager højde for dine ønsker og særlige familieforhold.
Jurist
Piet Galsøe Wireschou
Kontakt mig
Chefjurist, Afdelingsleder Jura & Ejendom
Hanna Lindhardt
Kontakt mig