Kan din sprøjtejournal bære en kontrol?
23. november 2023Reglerne til indholdet af sprøjtejournalen er strammet op, og som landmand skal du kunne fremvise din sprøjtejournal på stedet, hvis du får uanmeldt besøg fra Miljøstyrelsens kontrollører. Få her en guide til, hvordan din sprøjtejournal bliver korrekt
Ikke i morgen eller om en uge, men lige nu! Du skal som landmand kunne fremvise din sprøjtejournal på stedet, hvis du får uanmeldt besøg af Miljøstyrelsens kontrollører. Og det er sæson nu for deres kontroller. Så er du klar?
-Hvis der er fejl i din sprøjtejournal, koster det penge, og ofte indløser du samtidigt en billet til endnu et kontrolbesøg året efter. Der er altså mange grunde til at have styr på kravene til sprøjtejournalen – reglerne er allerede strammet op, og det er kun begyndelsen, siger planteavlskonsulent i VKST Rikke Bjørn Heinfelt.
Det er simple oplysninger og reglerne kan på ingen måde gradbøjes
Hun oplever ofte, at landmændenes sprøjtejournaler er mangelfulde, og at landmændene slækker lidt på oplysningerne i journalen, fordi de ikke er klar over, hvor specifikke oplysningerne skal være.
Hun har derfor lavet en guide til, hvad journalen skal indeholde, og hvor specifikke oplysningerne skal være.
-Der er helt specifikke krav til indholdet i en sprøjtejournal, det er simple oplysninger og reglerne kan på ingen måde gradbøjes, siger planteavlskonsulenten.
Sprøjtejournalen skal indeholde:
Sprøjtejournalen skal føres løbende og opdateres senest syv dage efter hver sprøjtning.
Du kan se den fulde guide i nyhedsbrevet på Planteavlsnyt her (du skal være betalt bruger for at få adgang til den fulde guide). Herunder har vi udtaget nogle af punkterne:
Glem ikke registreringsnummeret
-I de sprøjtejournaler som vi indberetter nu, skal der for første gang indgå registreringsnumre på alle anvendte midler, siger Rikke Bjørn Heinfelt.
Nogle landmænd har allerede oplevet kontrollører spørge til manglende registreringsnumre ved kontrolbesøg i år, sager som endnu ikke er afgjort.
-Vi kan krydse fingre for, at kontrolløren nøjes med at give en påtale og 2022/2023 kan betragtes som et fjumreår, men så kan vi heller ikke håbe på mere. Sagt med andre ord – der skal være styr på de registreringsnumre, påpeger hun.
Registreringsnummeret findes på bagsiden af kemidunken, ofte tæt ved faresymbolerne, og angives hhv. som reg. nr., ukrudtsmiddel nr., svampemiddel nr. eller insektmiddel nr.,
Express er ikke bare Express. Og Roundup er ikke bare Roundup.
Hvis du søger på ”Express” på Middeldatabasen, kommer der otte midler frem, hvoraf to er markedsført/godkendt. Tilsvarende hvis du søger på ”Roundup” kommer der 43 midler frem på listen, heraf 9 markedsførte.
-Vi ser ofte sprøjtejournaler, hvor f.eks. Zypar er streget ud og erstattet af ”Express” skrevet med kuglepen, ingen nærmere angivelse af hvilket Express-produkt, der er anvendt. En sådan sprøjtejournal kan ikke bære en kontrol – den er mangelfuld. Man er nødt til at skrive det korrekte navn f.eks. Express 50 SX, og dertil registreringsnummeret 11-69, forklarer Rikke Bjørn Heinfelt.
Hvis kontrolløren vurderer, at købsfaktura på planteværn kan understøtte kontrollen, har han/hun også ret til at bede om at få fremsendt det også.
-Et eksempel her kan være, at en kontrollør finder en gammel dunk med Express SX, som er ulovlig at opbevare og anvende. Du argumenterer for, at ”Express” i din sprøjteplan er den godkendte Express 50 SX, og ikke Express SX. I det tilfælde har du en dårlig sag, hvis du ikke kan fremvise en købsfaktura med Express 50 SX, forklarer Rikke Bjørn Heinfelt.
Landmanden risikerer ikke alene at få en bøde for ulovlig opbevaring af et udgået middel, men også en bøde for ulovlig anvendelse eller som minimum forkert og mangelfuld journalisering.
Stor bøde, hvis du ikke kan fremvise din sprøjtejournal
Miljøstyrelsens kontrollører vil også bede om udlevering af sprøjtejournalen på stedet i forbindelse med et uanmeldt kontrolbesøg.
Kan landmanden ikke fremvise sin sprøjtejournal, kan den betragtes som manglende, og det kan koste en bøde på 10.000-20.000 kr.
Omfattende ændringer af lovgivningen
De nuværende regler vedr. føring af sprøjtejournal og indberetning vil fortsat være gældende i denne vækstsæson 2023/2024 og næste vækstsæson 2024/2025. Derefter er der lagt op til omfattende ændringer af lovgivningen, som vil være gældende fra 2025/2026.
Det kan du læse mere om i nyhedsbrevet på Planteavlsnyt, hvor du også får en mere uddybende guide til indholdet af sprøjtejournalen:
Har du brug for hjælp til at udfylde din sprøjtejournal korrekt, eller har du spørgsmål, så kontakt planteavlskonsulent Rikke Bjørn Heinfelt på telefon 4034 7352.