Kan vårafgrøder etableres uden pløjning?

9. april 2018

Af Leif Kildeby Nielsen, planteavlskonsulent

Fototekst: Desværre ikke atypisk billede her midt i marts.

Rigtig mange har ikke fået etableret det vintersæd, der var planlagt i efteråret. Og mange steder har det heller ikke været muligt at få pløjet inden vinteren. Samtidig viser forsøg, at det koster 15- 20 kg/ha at udskyde såning til maj. Men såbedet i marts har heller ikke været optimalt (se forsøg fra Lolland i tabel nederst).

Hvor der praktiseres pløjefri dyrkning, har det været endnu vanskeligere at få etableret vintersæd. Ligesom der kun har været ganske få vinduer til at få gennemført en harvning i løbet af vinteren. Praktiseres pløjefri dyrkning optimalt, er der altid efterafgrøder før vårsæd. Det har så heller ikke været muligt forgangne efterår. Hvad gør man så?

Skal man ”nøjes” med at harve?

Mange der plejer at pløje, går med overvejelser om at ”nøjes” med at harve her til foråret af den simple grund, at man ikke mener at kunne nå rettidig såning, hvis alt skal pløjes. Her er det vigtigt at komme ud med spaden, når det bliver forår, for at blive klogere på, hvor dybt der så skal harves. Jo dybere der skal harves, jo mere tålmodighed skal der til.

Er der samtidig væsentlig forekomst af væselhale og/eller resistent Agerrævehale, foretrækkes forårspløjning. Det gælder også, hvis man ellers praktiserer pløjefri dyrkning.

Som ”ny pløjefri dyrker” skal man også være opmærksom på halmhåndtering i efteråret. Dårlig snitning og uens fordeling kan få katastrofale konsekvenser for etableringen, hvis ikke halm- og stubresterne er blandet tilstrækkelig op. Det er specielt vigtigt, hvis der sås med skiveskær, hvor der er risiko for ”hairpinning”.

Har der været dyrket pløjefrit i flere år, er jorden ofte i så god struktur og fyldt med regnormegange, at der nok skal blive et godt såbed til foråret. Det er dog vigtigt at undersøge, om der skulle være en harve- køresål, der kan være rodstandsene. I givet fald vil vårsæden kvittere for en dybere harvning.

ERFA-grupper for pløjefri dyrkning

Der er rigtig mange forhold at tage sig i vare for, når ploven er sendt på pension. Visse fejl kan være fatale. Derfor vil i VKST Planteavl i 2018 starte nye erfagrupper udelukkende med fokus på pløjefri dyrkning. Vi er hele fire specialkonsulenter, der blandt andet gennem efteruddannelse arrangeret af DLBR/Seges har en masse viden, som vi gerne vil dele med andre, samtidig med at vi selv bliver provokeret og inspireret til yderligere viden.

I grupperne kan vi ikke undgå at diskutere emner som etablering, maskiner, sædskifte og meget andet. Det vil også være stedet, hvor man kan få diskuteret egne teorier om det pløjefri med dygtige kollegaer og konsulenter, der interesserer sig specielt for dette emne.

Ingen af konsulenterne har pløjefri dyrkning som ”religion”, og der vil derfor altid være fokus på, at kunderne får størst værdi på bundlinjen. Vil du vide mere eller blot bare være med i en erfagruppe, skal du henvende dig til: Bent Buchwald bbu@vkst.dk 51526387, Gert Olesen go@vkst.dk 51740582, Søren Bagger sba@vkst.dk 40940342 eller Leif Kildeby Nielsen lkn@vkst.dk 40198479

Forsøg fra 2017 hvor VKST har lavet dem på Sjælland og Lolland

 

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

24. juni 2024

Huse og marker ramt af for høj vandstand i Tissø og vandløb

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Bestil Virksomhedsprofil her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Bliv medlem af VKST

– Vi er landbrugets stærke politiske stemme

Vælg din medlemsform:

"*" indikerer påkrævede felter

Bedriftsmedlem

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*

"*" indikerer påkrævede felter

Andre medlemskaber

Dine oplysninger

Dit navn*
Adresse*