Kender du humusindholdet i din jord?

18. oktober 2022

Det spurgte professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet 1800 landmænd om for et par år siden. Under en tiendedel kunne svare ja. Det vil vi gerne slå et slag for at denne andel øges.

Hvorfor skal man kende jordens humusindhold og hvorfor skal man tilstræbe et højt humusindhold? Humus er afgørende for jordens frugtbarhed og evnen til at tilbageholde vand. Men et øget indhold af humus kan også være et af landbrugets bidrag til at sænke atmosfærens indhold af CO2. Hver procentenhed pr. ha svarer ca. til 50 tons CO2-ækvivalenter og hvis man er i stand til at hæve jorden indhold af humus med 0,1% på alt jord i Danmark, svarer det til ca. en femtedel at Danmarks samlede udledning i løbet af et år.

De fleste tænker på reaktionstal (kalkbehov) fosfortal, kaliumtal, magnesium m.m. når man taler om jordprøver, men der findes en del andre analyser, der kan være meget interessante at kende resultatet af.

Kend din jords indhold af ler og sand og humus

Man kan få foretaget en teksturanalyse, som bestemmer jordens indhold af ler, silt, finsand, grovsand og humus. Derved får man en præcis angivelse af jordens JB nr. JB-nummeret er nu blevet bestemmende for, hvornår man må udbringe fast husdyrgødning i løbet af vinteren. I teksturanalysen får man som nævnt også bestemt mængden af jordens indhold af organisk materiale. Landbruget kan være stærk medvirkende til at lagre CO2 i jorden i form af organisk materiale (humus). For at vide om man rent faktisk opbygger humusmængden, skal man kende til udgangspunktet. Hvis der bliver indlevet jordprøver til humusbestemmelse fra mange forskellige typer landbrug med forskellige sædskifter og mere eller mindre intensive husdyrbrug, kan man få et bud på i hvilken retning man bør bevæge sig hen imod, for at være en aktiv medspiller i kampen for at nedbringe det samlede nettoudslip af CO2 i Danmark.

Hvordan kommer man i gang

  1. Man kan få lavet en tekstur-analyse, hvor jordens indhold af ler, silt og sand måles sammen med mængden af humus. Her bør man få lavet en prøve for hver 5 ha.
  2. Man kan få lavet en ”normal” jodprøve for kalkbehov og hvor man analyserer for jordens indhold af tilgængeligt fosfor, kalium og magnesium. Her kan man i tillæg vælge at analysere for humus
  3. Man udtager en prøve med det formål udelukkende at analysere for humus. Her kan man f.eks. analysere sin jord hver 10. år. Opbygning af humusindhold tager tid, så derfor vil det ikke give mening at analysere oftere.

Hos VKST er det planteavlskonsulent Jimmi Abrahamsen der har ansvar for jordprøver og analyser. Jimmi træffes på tlf. 5786 5054 eller jia@vkst.dk. Jimmi kan svare på hvor mange prøver der bør udtages for at man får et retvisende billede af bedriften og hvad det koster.

Skrevet af økologikonsulent Carsten Hvelplund Jensen

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.