Kikkerten sættes for det blinde øje ved grundvandsovervågningen

21. januar 2022

Det er på tide, at vi indser, at vi som mennesker ikke kan foretage os noget på jordens overflade eller have en produktion uden, at det sætter spor og kan påvirke vores grundvand. De nutidige analysemetoder af det kemiske indhold i grundvandet er så fine, at næsten alt kan måles. Derfor finder man mere i grundvandet, men det er ikke ensbetydende med, at grundvandet er truet.

Der har nu i mange år været fokus på pesticider i grundvandet, og det er kun godt, for landbruget skal ikke udgøre en trussel mod grundvandet.

Alle menneskelige aktiviteter påvirker miljøet

Et overblik over, hvor man finder de mest forurenede områder i landet, viser med al tydelighed, at det er under de store byer, boringer er lukket eller truet.

Men der er et ensidige fokus på pesticider, i hvert fald i pressen og blandt politikere, mens man overser, hvilke risici biocider og andre mere giftige stoffer som phenoler fra asfalt og microplast fra bildæk, restkemi fra rensningsanlæg, fortidens affaldsdeponeringer (lossepladser) og PFOS fra brandskum udgør.

PFOS har der været meget fokus på, fordi Forsvaret og brandvæsnet har brugt det uden, at nogen holdt øje med konsekvenserne. Værst er det, at folk er blevet syge, og man nu arbejder på at finde medicin, der kan begrænse skaden hos det enkelte menneske, som har spist så meget kød med PFOS, at det kan måles i kroppen. Der findes ingen mennesker, som er påvist syge af at drikke vand fra hanen. Der findes i Danmark intet vand fra vandhanen, der ikke kan overholde de krav, der er til det drikkevand, man kan købe i flasker.

Det er ikke nok kun at måle for pesticider 

Vi kan lære noget af PFOS-skandalen: Der skal fokus på andet end pesticider i forhold til beskyttelse af grundvandet. Og hvad mange måske ikke er klar over, så udgør fx maling med svampebeskyttelse (mod råd) fra huse en risiko; de små mængder, der skyller af huse, vinduer og garager, når det regner – de ender i grundvandet. En af nutidens hyppigste fund af pesticider i grundvandet stammer netop fra maling. Men vi måler kun efter landbrugets anvendelse af pesticider, så vi ved ikke, hvor stor en trussel for grundvandet de midler udgør, som stammer fra f.eks. maling.

Der er en skævvridning af grundvandsovervågningen i Danmark; hvorfor holder vi så meget øje med pesticider fra landbruget, når vi sætter kikkerten for det blinde øje, når det gælder mange andre stoffer?


Henrik K. Madsen

Bestyrelsesmedlem i Landboforeningen Gefion

Bråbyvej 71
4690 Haslev

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Politik

15. april 2024

VKST: Ulovligt vandløbsregulativ i Ringsted kommune skal ændres

Politik

11. marts 2024

Tiden er løbet fra den kommunale vandløbsforvaltning

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Tilmeld dig her

"*" indikerer påkrævede felter

Navn
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn:
Adresse
Afsætte eller modtage?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Tilmeld din medarbejder her

Deltageroplysninger*

Navn(Påkrævet)

Arbejdsgiveroplysninger

Navn(Påkrævet)
Adresse(Påkrævet)

Udfyld formularen og kom med på listen:

Navn
Adresse
Søge eller udleje?
Dette felt er til validering og bør ikke ændres.