Klimakreditter og klimacertifikater – skal/skal ikke?
18. november 2021Der er en stigende interesse for klimakreditter og klimacertifikater inden for landbruget. Men hvad dækker begreberne over? Og hvordan skal du forholde dig til mulighederne på din ejendom? Planteavlskonsulent Jakob Antonissen giver her et indblik i fordele og ulemper – og som altid er det landmandens bundlinje, VKST har fokus på.
Der er mange meninger om klimakreditter og både fordele og ulemper for den enkelte landmand, dem giver VKST et indblik i med denne artikel. Men først et overblik over, hvad klimakreditter er:
Hvad er klimakreditter og klimacertifikater?
Jakob Antonissen forklarer, at den virksomhed, der køber en klimakredit, får mulighed for at udlede ét ton CO2, fordi kreditten modsvarer den udledning og vil derved kunne kalde sin virksomhed for klimakompenseret. Den virksomhed, der køber klimakreditten, bliver ikke klimaneutral, da den stadig har en udledning, men den kompenserer via klimakreditten. Virksomheden køber sig altså til et bedre CO2-regnskab.
-Som landmand har du mulighed for at sælge klimakreditter, når du fx lagrer kulstof i jorden, udtager lavbundsjord eller rejser skov. Et salg giver en indtægt her og nu, men så snart en klimakredit er solgt, tilhører klimaeffekten ikke længere ejendommen, men den virksomhed, der har købt klimakreditten. Så derfor skal man tænke sig godt om, inden man sælger, siger planteavlskonsulent Jakob Antonissen Jensen, der arbejder med klimakreditter og løbende følger udviklingen.
Han fortsætter:
Certificeringen er altså en slags bevis på, at klimakreditten også er det værd, som man siger, den er
-Når man snakker certifikater, så har klimakreditten været gennem en godkendelsesproces i en virksomhed, som giver den nødvendige dokumentation for, at man som landmand kan sælge klimakreditten med troværdighed. Certificeringen er altså en slags bevis på, at klimakreditten også er det værd, som man siger, den er, fortæller Jakob Antonissen Jensen, der har analyseret fordele og ulemper og kommer med et par af dem her:
Derfor skal du sælge nu
Markedet for klimakreditter er på nuværende tidspunkt ikke reguleret af lovgivning eller myndigheder. Så det er baseret på en tillid til certificeringsvirksomhederne og en tillid til, at de beregninger, der ligger til grund for reduktionerne, også passer.
ved at sælge nu, kan man måske opnå en gevinst for noget, som man måske ikke vil kunne få om 5-10 år
-Markedet er under en omstilling lige nu, så ved at sælge nu, kan man måske opnå en gevinst for noget, som man måske ikke vil kunne få om 5-10 år. Man kan måske forestille sig, at den reduktion man har udført og solgt som klimakredit, bliver til et lovkrav på sigt. Så har du selv haft fortjenesten i årene op til, at det blev et lovkrav, siger Jakob Antonissen Jensen.
Derfor skal du vente med at sælge
-Det er dyrt. Certificeringsproces og fordyrende mellemled betyder, at du kan miste op til halvdelen af dine ellers optjente certifikater. Der skal fx mange hektar til for, at gevinsten kan betale for en ændring på din bedrift, med fx ændret dyrkningspraksis og dertil indkøb af maskiner, siger planteavlskonsulenten om ulemperne ved at sælge nu.
du kan komme i den situation, at du selv skal bruge de certifikater, som du har solgt
Han fortæller, at det samtidig har den ulempe, at du kan komme i den situation, at du selv skal bruge de certifikater, som du har solgt – eller dit andelsselskab kan bruge dine klimakreditter mod en bedre afregning hos dig.
Og da klimaeffekten kun kan medregnes én gang, kan reduktionen nemlig ikke længere medtages i bedriftens klimaregnskab, hvis den først er solgt til en anden virksomhed.
Som landmand fraskriver man sig altså mange muligheder, hvis man sælger ejendommens klimakreditter.
Mere fokus på klima i planteavlen
Klimakreditter er blandt andet på dagsordenen til årets store planteavlsmøder i VKST, hvor Jakob Antonissen Jensen, skal forsøge at gøre det store klimaemne mere bedriftsnært for planteavleren. To ud af tra afmøderne er allerede fuldt booket, men du kan stadig nå at få en af de ledige pladser på aften-mødet i Sorø.