Debatindlæg | Landbruget skal udvikles – ikke afvikles

19. december 2022

Det står sort på hvidt i Landbrugsaftalen fra 2021: landbruget skal udvikles ikke afvikles. Men det lader alle politikerne til at have glemt i noget, der minder om et kollektivt hukommelsestab. For nu står de i kø for at indføre en CO2 afgift på landbruget.


Denne artikel er et debatindlæg skrevet af Torben Hansen, Formand i VKST


Det står i øvrigt også i landbrugsaftalen, at landbruget som det eneste erhverv har bindende reduktionsmål for CO2-reduktionen. Det har størstedelen af politikerne også glemt. Derfor har vi hele efteråret kunne se og høre, hvordan den ene politikerne efter den anden talte for en CO2-afgift til landbruget.

Det er ikke uden konsekvenser: Det er spørgsmålet om en udvikling eller afvikling af landbruget, og en CO2-afgift kan blive ødelæggende for landbruget.

Teoretisk skrivebordsarbejde får konsekvenser for en generation af landmænd

De økonomiske vismænd har sat CO2-afgiften på landbruget til 1.000 kr., og det vil destruere landbrugsproduktionen næsten fra en kant af. Vismændene lægger heller ikke skjul på, at der er tale om teoretiske beregninger, der har til formål at implementere en politisk beslutning.

De har udelukkende set på, hvad der samfundsøkonomisk er billigst, og ikke på konsekvenserne for nationaløkonomien og arbejdspladser. Det er med andre ord teoretisk skrivebordsarbejde, mens de landmænd, der rammes, er virkelige mennesker og helt almindelige familier.

Hvis vismændenes afgift indføres, er det en hel generation af landmænd og deres familier, der mister deres levebrød. Én generation tager det fulde tab, og der er ingen erstatning. Der er ingenting.

Dansk landbrug er udviklingssted for klimavenlig fødevareproduktion

Klimaet taber, og dansk landbrug og innovationen af nye klimaløsninger taber.

For fødevareproduktionen er også udviklingssted for de nye løsninger, der skal bringe ikke bare Danmark, men også store dele af den øvrige fødevareproduktion ind i en klimaneutral fremtid. Det er landbruget, der leverer halm til pyrolyse, gylle og biomasse til biogasanlæg.

Vi skal være en del af den bæredygtige dagsorden

Vi må også indse, at det langsigtede fokus bliver bæredygtighed, og den dagsorden skal vi være en konstruktiv del af.

Landbruget kan levere løsninger. Vi kan reducere og levere mere klimavenlige fødevarer end mange andre lande. Men det kan vi ikke, hvis Danmark og de ansvarlige politikere løser klimaudfordringen ved at udfase landbruget. Klima og bæredygtighed skal løses globalt, og det vil vi være en del af.

Vi skal udvikle. Ikke afvikle.


Der ligger mange store udfordringer foran os i 2023. Vi er i VKST klar til at løfte dem alle sammen. Med ønsket om en god jul og et godt nytår til alle i landbrugs- og fødevareerhvervet,

Torben Hansen


Yderligere oplysninger hos:

Torben Hansen
Formand i Landboforeningen VKST

Tlf. 4027 6704
th@vkst.dk

Mest læste nyheder

Se de fem mest læste nyheder og få konkrete råd, tips og tricks

Politik

7. august 2023

Bombe under vandløbsvedlige-holdelsen: kommunerne kan stoppe vedligeholdelsen af miljøhensyn

Planteavl

23. august 2022

4% ikke-produktive arealer i 2023 er nu en realitet! Her er reglerne

Skat

16. maj 2018

Biler på hvide plader – skat og moms

Planteavl

7. august 2023

Landmand om årets frøhøst: Jeg kan ikke huske, at det har været så besværligt i 20 år

Planteavl

4. september 2023

Status på høst 2023: Lille, dyr og besværlig høst

Tilmeld dig
Nyt fra VKST

Bliv opdateret på de seneste nyheder, arrangementer og gode tilbud med VKST Nyhedsbrev. Tilmeld dig her:

Navn(Påkrævet)