Landmændene rammes hårdt af rentehammeren
12. marts 2024På nærmest rekordtid er renten mere end fordoblet, og det sætter sit tydelige aftryk på 2023-resultaterne i de fleste af landbrugets sektorer. Det viser en dugfrisk landsdækkende regnskabsanalyse fra de tre rådgivningsvirksomheder LandboNord, VKST og Spiras.
De omfattende rentestigninger, som centralbankerne har iværksat gennem store dele af 2023, gør ondt på dansk landbrug.
På godt et år er den betalte rente steget fra et niveau lige omkring to procent til at ligge på den høje side af fire procent. Det påvirker erhvervslivet og dermed også landbruget betydeligt.
Det viser en omfattende og én af landets største regnskabsanalyser. Konklusionerne i analysen bygger på et fundament af i alt 235 tidlige regnskaber, som de tre rådgivningsvirksomheder LandboNord, VKST og Spiras har haft i hænderne.
Behov for finansielle strategier i 2024
– Det har været dyrt at låne penge i 2023 og endnu dyrere at låne mange penge. Den betalte rente i 2023 stiger i gennemsnit med 2,5 procent. Renten er dermed den omkostning, der stiger mest i 2023. Det er brutalt for især mælke- og griseproducenter, der er de mest gældstunge driftsgrene. Hvis man samtidig går ud af 2023 med et øget træk på kassekreditten, skal der virkelig arbejdes med finansiering og finansielle strategier i 2024, konstaterer Andreas H. Brandt, vicedirektør i LandboNord.
Ifølge Claus Bech Jensen, afdelingschef for virksomhedsøkonomi & strategi i Spiras, hører det også med til billedet, at de seneste års fokus på at styrke den økonomiske robusthed afspejler sig i finansieringsomkostningerne:
jo mere robust, økonomien er, desto mindre er de stigende renter slået igennem på banklånene
– Sideløbende med stigende renter har vi også set generelle tendenser til faldende bidragssatser for hele branchen og med op til 10 procent for de konventionelle mælkeproducenter, som havde et flot resultat i 2022. Der ses også en tendens til, at jo mere robust, økonomien er, desto mindre er de stigende renter slået igennem på banklånene, påpeger Claus Bech Jensen.
Stor spredning på drifstgrene
Regnskabsanalysen viser i øvrigt betydelig spredning, når det gælder indtjeningen i de enkelte driftsgrene i landbruget. Det er gået strålende for sohold til eksport, det er gået hæderligt for mælkeproducenterne, mens det omvendt har været et svært år for producenter af slagtegrise, for planteavlerne samt for de økologiske mælkeproducenter.
Du kan læse mere specifik for hver driftsgren i artiklerne herunder:
Tidlige regnskaber: Planteavl går tilbage
Tidlige regnskaber: Fornuftigt år for mælkeproducenter
Tidlige regnskaber: Griseproducenterne er delt i to lejre