Landmand sparede over 17.000 kr. i kemi på enkelt mark ved at bruge droneoverflyvning
27. november 2023I en tid, hvor landbrugssektoren konstant søger innovative metoder til at øge effektiviteten og samtidig minimere miljøpåvirkningen, kan droneoverflyvninger være svaret på både økonomiske og bæredygtige udfordringer for landmænd.
Det viste sig i hvert fald at være tilfældet for en landmand ved Hvalsø.
Lidt over 17.000 kr. sparede landmanden på kemi ved at få overfløjet sin rødsvingel mark med en drone for at kortlægge tidsler i marken.
-Landmanden har en rødsvingel-mark, der skal pløjes op, men han vil gerne sprøjte tidslerne inden, da de ellers vil overleve pløjningen og gro op igennem den efterfølgende vårbyg, forklarer specialkonsulent i VKST, Frederik Christensen.
-Derfor tog han fat i mig, og jeg fik lavet en droneoverflyvning med det formål at identificere områder inficeret med tidsler, siger Frederik Christensen.
35 hektar skulle ikke sprøjtes
Ud af markens samlede areal på 44,95 hektar skulle kun 9,89 hektar behandles, hvilket repræsenterer en besparelse på imponerende 78% i kemi.
Så det er en besparelse på lidt over 17.000 kr. på de 35 ha, som ikke skal sprøjtes
– En normal dosering ville være ca. 2,5 kg Round Up Powermarks pr. ha, og ifølge KornBasen koster det 205 kr. pr kg. Så det er en besparelse på lidt over 17.000 kr. på de 35 ha, som ikke skal sprøjtes, forklarer specialkonsulenten.
Frederik Christensen hjalp landmanden med at uploade billederne fra dronen til Cultiwise, hvor der blev lavet en fil til landmandens Amapad 2 terminal, så der kunne køres spotsprøjtning på marken.

Resultatet af droneflyvningen ved Hvalsø, der indikerer, hvor på marken, der er områder inficeret med tidsler, og dermed kun der, sprøjterne åbner og sprøjter.
Tilskud til miljø- og klimateknologi: Droneflyvning er et krav
Der er netop åbnet for ansøgningen til tilskud til miljø- og klimateknologi, hvor landmænd netop kan søge tilskud til nye sprøjter, der kan udføre spotsprøjtning. Det er sidste omgang med tilskud til miljø- og klimateknologi.
-Men i de fleste tilskud, landmanden kan få, er det et krav, at markerne skal overflyves med en drone hvert år i tre år, eller få injektionsudstyr på sprøjten. Ellers kan de ikke få tilskuddet, forklarer Frederik Christensen.
Vi står både klar med hjælp til ansøgningen og droneflyvningen
VKST har derfor lige nu mange landmænd, der ringer ind med spørgsmål til det og brug for hjælp, og han og Miljøkonsulent Piil Krogsgaard fra VKST har derfor udarbejdet flere kontrakter angående droneflyvning, så landmændene kan få deres tilskud.
-Så hvis der står nogle derude nu og vil investere i nye sprøjter til spotsprøjtning, så står vi både klar med hjælp til ansøgningen og droneflyvningen, siger Frederik Christensen.
Brug droneflyvning til at optimere dit markbrug
Den succesfulde anvendelse af droneteknologi peger på potentialet for at revolutionere sprøjteprocesser i landbruget.
-Fremover kan landmænd ved hjælp af avanceret teknologi optimere deres anvendelse af plantebeskyttelsesmidler, hvilket ikke kun resulterer i økonomiske fordele, men også understreger en forpligtelse til at vedtage mere bæredygtige metoder, siger Frederik Christensen og påpeger dermed, at præcisionslandbrug både er godt for pengepungen, for tidsoptimeringen og ikke mindst miljøet.
På vores hjemmeside her kan du læse mere om, hvad VKST kan hjælpe med inden for droneflyvning. Du kan også læse mere om præcisionslandbrug her.